Volledig scherm
IS-kok Mohammed D. in de rechtbank. © ANP

Drie jaar cel voor 'IS-kok' uit Utrecht

Het OM eiste twee weken geleden vier jaar cel tegen IS-kok Mohammed D., maar de rechtbank in Rotterdam legde hem vandaag een jaar minder op. De rechter stelde dat D. niet alleen maar naar Irak was om zijn jongere broertje weg te halen bij IS.  

De Utrechter kreeg drie jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Mohammed is inmiddels terug in Nederland en zit op de terreurafdeling van de gevangenis. Hij zegt dat hij naar Irak ging om zijn jongere broer op te halen. Die broer, Mimoum, had zich al eerder met zijn vrouw en drie kinderen bij IS aangesloten. Hun ouders waren daar erg verdrietig over. Reden om te proberen Mimoum terug te halen, stelde Mohamed twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Daarom reed hij met nog een broer (Karim), ook uit Utrecht, en neef Khalid in augustus 2015 naar Turkije. Daar bracht een smokkelaar hen de grens over. 

Niet terug

Ze vonden Mimoum uiteindelijk in Irak, maar hij wilde niet mee terug. ,,We hebben het een paar keer gevraagd, maar hij wilde blijven. Dat is zijn keuze", zei Mohamed, die zelf wel terugkeert. Maar pas in november 2016. Dan meldt hij zich bij het Nederlandse consulaat in Turkije. Als hij terugvliegt naar Schiphol, wordt hij direct vastgezet als teruggekeerde Syriëganger. ,,Hij heeft zich aangesloten bij IS", stelt het OM. ,,Zijn verklaringen dat hij zijn broertje wilde gaan halen, zijn ongeloofwaardig. Niemand wist ervan en er was geen echt plan om terug te komen."

'Gedwongen'

De Utrechter beweert zelf dat hij door IS is gedwongen als kok te werken in een tehuis voor gewonde strijders. Broer Karim werkte er als verpleger. Ook zou Mohammed enige tijd kabellegger zijn geweest voor Irakezen.

Sinds zijn terugkeer (hoe hij terugkwam in Turkije is onduidelijk) zit Mohamed vast op de terreurafdeling van de gevangenis in Vught. Zijn broers Mimoum en Karim zijn waarschijnlijk nog in Syrië of Irak. Neef Khalid zou daar zijn omgekomen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht