Volledig scherm
Het Nederlands Instituut voor ruimteonderzoek aan de Sorbonnelaan in Utrecht. © SRON

Drie Utrechtse onderzoekers genomineerd voor prijs Wetenschapstalent

Drie Utrechters zijn genomineerd voor de Wetenschapstalentprijs van magazine New Scientist. De prijs wordt op 31 mei uitgereikt in TivoliVredenburg aan de talentvolste jonge wetenschapper van Nederland en Vlaanderen. De prijs geeft jonge onderzoekers een podium en de winnaar krijgt 2500 euro.

De genomineerden zijn vandaag bekendgemaakt door New Scientist. Onder de 25 kanshebbers uit Nederland en Vlaanderen zijn drie Utrechters. Een van de Utrechtse genomineerden is Pieter de Visser van SRON, het Nederlandse instituut voor ruimte onderzoek. 

De Visser doet onderzoek naar planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Hiermee probeert hij te ontdekken of er leven is op de planeten. Hij is blij met de nominatie. Pieter: ,,Ik zou het leuk vinden om bij de beste vijf te zitten omdat ik dan voor een groot publiek mijn verhaal kan doen.’’ Maar of dat haalbaar is laat hij in het midden: ,,Er is zulk divers onderzoek genomineerd dus ik vind het lastig om in te schatten hoeveel kans ik maak op de top vijf.’’

Wifi

De andere Utrechters op de lijst zijn Joyce Browne en Lennart de Groot van de Universiteit Utrecht. Browne onderzoekt de verbetering van zwangerschapszorg in Afrikaanse landen. De Groot doet onderzoek naar het veranderende aardmagneetveld dat in de toekomst wifi en satellietcommunicatie kan gaan verstoren.

Op 31 mei wordt de prijs feestelijk uitgereikt tijdens het New Scientist Live-evenement. Tot 6 mei kan er gestemd worden op de genomineerden. De vijf best scorende wetenschappers mogen daar hun onderzoek pitchen. De stemmen van het publiek en de beoordeling van een vakjury bepalen uiteindelijk wie er wint.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht