Driebergenaar voert lange strijd om natuurgebied
Toon van de Sande maakt zich grote zorgen over natuurgebied De Woerd in Driebergen. Hij vreest voor de plannen van de eigenaar van het gebied. Die wil er een woning en een schuur bouwen, maar volgens Van de Sande is er gesjoemeld met gegevens. Hij wil daarom dat de gemeente ingrijpt.
Delen per e-mail
Toon van de Sande heeft er haast zijn 'levenswerk' van gemaakt om het natuurgebied De Woerd in zijn achtertuin te beschermen. Het is een traject van de lange adem. Sinds 2010 houdt de 55-jarige Driebergenaar de vinger aan de pols. Het natuurgebied van 20 hectare groot, waarin zeldzame soorten als de das en de boommarter leven, moet volgens hem ongerept blijven.
Hij verwijt de gemeente en de eigenaar spelletjes te spelen. „We worden als bewoners van deze wijk bedonderd door de eigenaar en de gemeente. De plannen gaan ten koste van de natuurwaarden. Bovendien loopt de toegangsweg naar de nieuwe woning dwars door het parkje en speeltuintje van de wijkbewoners.”
Dik dossier
Het laat Van de Sande niet los. Hij heeft inmiddels een dik dossier over het natuurgebied opgebouwd en bestookt de gemeente met vragen en feiten. „Het boomrijke natuurgebied is familiebezit en aangekocht om er te kunnen jagen”, legt Van de Sande uit. „Een familielid wil er graag wonen en paarden houden. In mijn ogen is dat in strijd met het natuurbeleid. Ook het gemeentelijk bestemmingsplan staat het niet toe. De eigenaar wil de gemeente zover krijgen om het toe te staan.”
Er gebeurt van alles wat niet door de beugel kan
In het voorjaar van 2014 was er een excursie in het natuurgebied. Van de Sande was erbij. Hij constateerde zeker tien overtredingen en waarschuwde de gemeente. „Ik heb gasleidingen gezien, een paardenbak, een paardenstal, een cross-country parcours, een gegraven jachtvijver, een stuk gekapt bos dat is omgezet in paardenwei en er is een oude houtwal gesloopt. Er gebeurt van alles wat niet door de beugel kan. Al sinds 2010 worden overtredingen gemeld bij de gemeente, maar die doet er niets aan.”
Ik snap wel dat mensen huiverig zijn, omdat ik projectontwikkelaar ben
Niet serieus genomen
Van de Sande heeft ook de raadscommissie toegesproken en talloze brieven gestuurd. De buurtbewoner wordt niet meer serieus genomen door de gemeente en dat stoort hem. „Ik heb veel brieven met opmerkingen en klachten gestuurd, maar er wordt niet gehandhaafd. Ik word niet als belanghebbende aangemerkt, hoewel ik er bijna naast woon. Het college is niet transparant, niet onpartijdig en niet betrokken. Het zaakje stinkt en er wordt gesjoemeld. Ik vind dit een college onwaardig. En de gemeenteraad lijkt niet te willen ingrijpen.”
We zitten nu in een soort overgangsfase en dan willen we liever niet handhaven
Eigenaar Eegh van Arkel zegt alleen maar goede bedoelingen te hebben met het terrein. „Het klopt dat ik graag in de schaapskooi wil gaan wonen. Die wordt dan verbouwd en ik wil graag een schuur voor mijn spullen en twee paarden. Dit loopt al wel twaalf jaar. Ik weet dat iemand zich verzet tegen de plannen, maar ik ken hem niet. Ik snap wel dat mensen huiverig zijn, omdat ik projectontwikkelaar ben.”
Overgangsfase
Van Arkel wil de biotoop in stand houden en heeft daarom het gebied afgesloten. „Ik ben wel van plan het gebied open te stellen, zodat groepen onder begeleiding naar binnen kunnen komen. Het is een prachtig gebied en dat wil ik graag zo houden. Het is al zestig jaar in het bezit van de familie. Er is geen sprake van de bouw van huizen of iets anders.”
Namens de gemeente reageert wethouder Gerrit Boonzaaijer op de kritiek. Hij hoopt na de zomer het aangepaste bestemmingsplan klaar te hebben. „Uiteindelijk neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan. Als die het afkeurt, dan zal er gehandhaafd moeten worden. We zitten nu in een soort overgangsfase en dan willen we liever niet handhaven.”
Verder in het nieuws
-
Henk Westbroek: Ik ben zelden zo blij geweest in mijn leven
-
Ruzie met Rabobank was reden voor achterlaten twee nepbommen
-
Uithoflijn gaat ‘heel binnenkort’ rijden, maar nog zonder passagiers
De Uithoflijn tussen Utrecht CS en het Utrecht Science Park gaat ‘heel binnenkort’ overdag rijden, hoewel nog zonder passagiers. -
Auto slaat over de kop op A12 bij Oudenrijn
Een automobiliste is vanmiddag op de A12 bij Knooppunt Oudenrijn bij een aanrijding met twee auto’s over de kop geslagen. De bestuurster is naar het ziekenhuis gebracht. Haar auto raakte zwaar beschadigd. De bestuurders van beide andere auto’s kwamen met de schrik vrij. -
Ongeloof in Nieuwegein: dure Harleys gestolen uit garagebox
Uit een garagebox in Nieuwegein-Zuid zijn afgelopen week drie dure motoren gestolen. Het gaat om twee klassieke modellen van Harley Davidson en een ‘customized’ Suzuki. De dochter van een van de gedupeerden, Laura Valkenburg, heeft zaterdag op Facebook melding gedaan van de diefstal in de hoop de daders op het spoor te komen. De noodkreet is inmiddels meer dan zesduizend keer gedeeld.
-
Twee pitbullpups gedumpt in het centrum van Breukelen
Twee pitbullpups van zo'n drie maanden oud zijn vanmiddag in Albert Heijn-kratten achtergelaten op het Kerkplein in Breukelen. De jonge honden werden daar door de bestuurder van een goudkleurige Mercedes stationwagon met een Duits kenteken achtergelaten. -
Dafne Schippers derde in Düsseldorf
Dafne Schippers is als derde geëindigd op de 60 meter van de indoorwedstrijd in Düsseldorf. De sprintster uit Utrecht kwam na 7,19 over de finish, achter winnares Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust (7,02) en de Poolse Ewa Swobboda (7,10). -
Update Motorrijder botst op wielrenner in Lexmond
Een 42-jarige wielrenner uit Lexmond is vanavond gewond geraakt bij een ongeval op de Kortenhoevendijk in Lexmond. De man werd aangereden door een motorrijder.
In samenwerking met indebuurt Utrecht