Volledig scherm
Bezorgde wijkbewoner Toon van de Sande voor natuurgebied De Woerd in Driebergen. © Foto Ruud Voest

Driebergenaar voert lange strijd om natuurgebied

Toon van de Sande maakt zich grote zorgen over natuurgebied De Woerd in Driebergen. Hij vreest voor de plannen van de eigenaar van het gebied. Die wil er een woning en een schuur bouwen, maar volgens Van de Sande is er gesjoemeld met gegevens. Hij wil daarom dat de gemeente ingrijpt.

Toon van de Sande heeft er haast zijn 'levenswerk' van gemaakt om het natuurgebied De Woerd in zijn achtertuin te beschermen. Het is een traject van de lange adem. Sinds 2010 houdt de 55-jarige Driebergenaar de vinger aan de pols. Het natuurgebied van 20 hectare groot, waarin zeldzame soorten als de das en de boommarter leven, moet volgens hem ongerept blijven.

Hij verwijt de gemeente en de eigenaar spelletjes te spelen. „We worden als bewoners van deze wijk bedonderd door de eigenaar en de gemeente. De plannen gaan ten koste van de natuurwaarden. Bovendien loopt de toegangsweg naar de nieuwe woning dwars door het parkje en speeltuintje van de wijkbewoners.”

Dik dossier

Het laat Van de Sande niet los. Hij heeft inmiddels een dik dossier over het natuurgebied opgebouwd en bestookt de gemeente met vragen en feiten. „Het boomrijke natuurgebied is familiebezit en aangekocht om er te kunnen jagen”, legt Van de Sande uit. „Een familielid wil er graag wonen en paarden houden. In mijn ogen is dat in strijd met het natuurbeleid. Ook het gemeentelijk bestemmingsplan staat het niet toe. De eigenaar wil de gemeente zover krijgen om het toe te staan.”

Quote

Er gebeurt van alles wat niet door de beugel kan

Toon van de Sande

In het voorjaar van 2014 was er een excursie in het natuurgebied. Van de Sande was erbij. Hij constateerde zeker tien overtredingen en waarschuwde de gemeente. „Ik heb gasleidingen gezien, een paardenbak, een paardenstal, een cross-country parcours, een gegraven jachtvijver, een stuk gekapt bos dat is omgezet in paardenwei en er is een oude houtwal gesloopt. Er gebeurt van alles wat niet door de beugel kan. Al sinds 2010 worden overtredingen gemeld bij de gemeente, maar die doet er niets aan.”

Quote

Ik snap wel dat mensen huiverig zijn, omdat ik projectont­wik­ke­laar ben

Eigenaar Eegh van Arkel

Niet serieus genomen

Van de Sande heeft ook de raadscommissie toegesproken en talloze brieven gestuurd. De buurtbewoner wordt niet meer serieus genomen door de gemeente en dat stoort hem. „Ik heb veel brieven met opmerkingen en klachten gestuurd, maar er wordt niet gehandhaafd. Ik word niet als belanghebbende aangemerkt, hoewel ik er bijna naast woon. Het college is niet transparant, niet onpartijdig en niet betrokken. Het zaakje stinkt en er wordt gesjoemeld. Ik vind dit een college onwaardig. En de gemeenteraad lijkt niet te willen ingrijpen.”

Quote

We zitten nu in een soort overgangs­fa­se en dan willen we liever niet handhaven

Wethouder Gerrit Boonzaaijer

Eigenaar Eegh van Arkel zegt alleen maar goede bedoelingen te hebben met het terrein. „Het klopt dat ik graag in de schaapskooi wil gaan wonen. Die wordt dan verbouwd en ik wil graag een schuur voor mijn spullen en twee paarden. Dit loopt al wel twaalf jaar. Ik weet dat iemand zich verzet tegen de plannen, maar ik ken hem niet. Ik snap wel dat mensen huiverig zijn, omdat ik projectontwikkelaar ben.” 

Overgangsfase

Van Arkel wil de biotoop in stand houden en heeft daarom het gebied afgesloten. „Ik ben wel van plan het gebied open te stellen, zodat groepen onder begeleiding naar binnen kunnen komen. Het is een prachtig gebied en dat wil ik graag zo houden. Het is al zestig jaar in het bezit van de familie. Er is geen sprake van de bouw van huizen of iets anders.”

Namens de gemeente reageert wethouder Gerrit Boonzaaijer op de kritiek. Hij hoopt na de zomer het aangepaste bestemmingsplan klaar te hebben. „Uiteindelijk neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan. Als die het afkeurt, dan zal er gehandhaafd moeten worden. We zitten nu in een soort overgangsfase en dan willen we liever niet handhaven.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht