Volledig scherm
Zonnepanelen op het water blijken effectief. Utrecht maakt plannen om zonnepanelen op de Haarrijnse Plas te laten drijven. © ANP

Drijvende zonnepanelen op stille Haarrijnse Plas

Utrecht wil 5 hectare aan drijvende zonnepanelen realiseren op de Haarrijnse Plas. Dat blijkt uit het ontwerp bestemmingsplan voor het woningbouwgebied Haarrijn en het aangrenzende watergebied.

De zonnepanelen moeten een plek krijgen op de zogeheten natuurplas, niet op het recreatiegedeelte. Met 5 hectare nemen ze ongeveer 10 procent van de plas in beslag. Volgens de gemeente kunnen ze circa vier megawatt aan elektriciteit opwekken, ruim een tiende van de doelstelling van de stad voor 2020. Dat is goed voor het elektriciteitsverbruik van circa 1.300 huishoudens.

Het opwekken van zonnestroom via panelen op het water levert meer rendement op dan op land, onder meer door koeling van de panelen en reflectie van zonlicht op het water. Ook zijn er systemen die de drijvende panelen gedurende de dag laten draaien om ze steeds optimaal op de zon gericht te houden.

Goedkoper

Het in zonne-energie gespecialiseerde bedrijf Wattco levert drijvende zonne-eilanden. Het heeft projecten in Friesland, Groningen en onder meer Alphen aan den Rijn, maar niet op de schaal waarvan in Utrecht sprake is. ,,Maar er liggen wel aanvragen voor grotere projecten. Dit soort innovaties begint klein'', legt woordvoerder Monique van Bergen uit. Volgens haar biedt water prima ruimte voor zonnepanelen. ,,Het is goedkoper dan grond. Waterbassins en zandwinlocaties zijn vaak heel geschikt, maar er komt nog wel heel wat bij kijken:  hoe diep is het water, hoe is de ligging in de wind en hoe zijn de verankeringsmogelijkheden?''

Wattco levert kunstofplateau's die oneindig aan elkaar kunnen worden gekoppeld
 en de zonnepanelen die daarop kunnen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht