Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Dringen voor gratis patat

De kleine ruimte van friettent De Pieper in Utrecht is al snel afgeladen vol, als het bericht van gratis friet zich door de stad verspreid. In Wijk bij Duurstede, waar Tiggie’s Corner volgens de AD-friettest de beste Utrechtse friet serveert, gaat het er rustiger aan toe. Je zou bijna zeggen dat ze daar wel gewend zijn aan prijzen winnen.

Quote

We hebben dubbel iets te vieren. We bestaan een jaar én scoren goed in de test

Thijs Rullens, De Pieper

,,Ontzettend lekker. Knapperig, heerlijk. Prima ontbijtje”, zegt Utrechter Peter van Dinter als hij een kosteloos frietje van De Pieper om half 1 ’s middags naar binnen werkt. De zaak aan De Biltstraat is bij tijd en wijlen afgeladen vol. Gratis friet, dat laat een Hollander zich geen twee keer zeggen. Een klein bakje patatjes is zelfs een goed bakkie troost voor een hockeymeisje dat huilend naar binnen komt. Ze kreeg het grote doek van de AD-friettest bovenop zich toen een plotselinge windvlaag die omver blies.

Zeven man personeel heeft eigenaar Thijs Rullens ingevlogen om iedereen van patat te voorzien. Twee staan er aardappelen van putjes te ontdoen, met de hand, twee bakken, eentje neemt de bestellingen op en de rest, tsja, doet de rest. Het is allemaal wat krapjes achter de toonbank.

,,We hebben dubbel iets te vieren. We bestaan een jaar én scoren goed in de test”, reageert Rullens blij, terwijl bezoekers hem blijven feliciteren. Hij zette De Pieper op naast zijn eerste lunchroom De Keuken van Thijs en beide zaken houden hem druk. ,,Het maken van echt goede friet heb ik eerlijk gezegd wel een beetje onderschat. Je moet per seizoen kijken wat de aardappel doet en daaraan de voor- en afbaktijd continu bijstellen. En per aardappel bekijken of ie goed is of niet.”

Beste

Quote

Liefde voor het product is het geheim

Theo de Kruif, Tiggie's Corner

In Wijk bij Duurstede is het niet zo’n gekkenhuis. Daar kosten de frietjes vandaag dan ook gewoon, zoals altijd, 1,90 euro. Maar ook hier heeft eigenaar Theo de Kruif op het laatste moment extra personeel ingerukt: hij staat er nu met z’n tweeën in plaats van alleen. De Kruif staat – ‘voor de derde keer!’ - in de landelijke top 20 van de AD-friettest en mag zich de beste noemen van de provincie Utrecht. Drie jaar geleden werd hij bovendien al eens ‘de leukste snackbar van Nederland’.

Inmiddels herkent hij de testers van het AD, verklapt hij. Smakelijk vertelt hij hoe er een zogenaamd doorsnee gezin binnenkwam, waarvan de dochter betaalde met een AD-pinpas, de zoon een buitengewone interesse toonde in zijn aardappelen en ‘vader’ de auto pal voor de deur had geparkeerd om de puntzak friet in de achterbak te kunnen wegen. Dochter kreeg dan ook stiekem de laatst gebakken en dus extra warme friet voorgeschoteld, terwijl er nog andere wachtenden waren.

Liefde, zegt hij, is zijn geheim. Liefde voor het product. ,,Ik ben ooit bij de toenmalige nummer één in Den Haag langs gegaan om te kijken hoe hij bakte. Hij bakte in olie. Nou, dat krijg ik niet voor elkaar. Ik gebruik gewoon vet, maar dan wel de beste.”

  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht