Drinkwater duurder door giftige verdelgingsmiddelen van boeren
Burgers betalen meer voor hun kraanwater, omdat boeren chemische stoffen blijven gebruiken. Dat gif komt in het grondwater. Waterbedrijf Vitens geeft jaarlijks 15 miljoen euro extra uit om het gif uit het water te halen. Die kosten worden doorberekend aan de klanten.
Delen per e-mail
Eén van deze stoffen is het omstreden middel Roundup. Boeren gebruiken dit om onkruid te verdelgen, maar de stof is mogelijk schadelijk voor het milieu en komt ook in het grondwater terecht.
De EU wilde Roundup daarom vorig jaar verbieden. Dat lukte niet, omdat de schadelijkheid van het middel niet wetenschappelijk is vastgesteld.
Volgens Vitens zijn er in Utrecht minder problemen dan in de rest van het land. Wel is de kankerverwekkende stof glyfosaat gevonden in de waterbronnen van Vitens.
Zuiveren
Caroline van der Veeken, woordvoerder van Vitens zegt dat mensen zich hier geen zorgen om hoeven te maken: ,,Wij zuiveren al het water. Dat gaat zo nauwkeurig, dat alle schadelijke stoffen eruit worden gehaald.’’
Vitens is wel extra geld kwijt aan het reinigen van het water. Van der Veeken: ,,Wij berekenen de kosten van de extra zuivering door aan de gebruikers. Daar komen de kosten van het aanslaan van nieuwe waterpunten ook bij.” Hoeveel de waterprijs daardoor stijgt, kan ze nog niet zeggen.
Het waterbedrijf bepleit dat de agrarische sector stopt met het gebruik van Roundup. ,,Dergelijke stoffen hebben invloed op kwaliteit en hardheid van het grondwater.’’ Volgens haar moeten gemeenten goed gaan letten op het gebruik van schadelijke stoffen en ze waar nodig verbieden.
Agrariërs zetten het omstreden verdelgingsmiddel Roundup op grote schaal in. Ze gebruiken het om onkruid te verdelgen, zonder dat ze met zware machines het land op hoeven te gaan.
Kankerverwekkend
Het middel zorgt ervoor dat de wortels afsterven. Natuurbeschermers claimen dat door Roundup alle levende organismen in de bodem dood gaan. Bovendien bevat het middel glyfosaat, dat kankerverwekkend zou zijn.
De schadelijke stoffen komen in het grondwater terecht en ook, door ‘erfafspoeling’, in het oppervlaktewater.
Organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, die grond verpachten aan boeren, willen af van pachters die het landbouwgif gebruiken. Het Utrechts Landschap gebruikt het middel al niet meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMvideo
Vloggende schaapherder Daniël (39) maakt lammetjes-tv en dat is een regelrechte hit
Daniël Versteegh is herder van een schaapskudde én vlogger. De 39-jarige man uit Doorn maakt filmpjes van pasgeboren lammetjes en plaatst die op internet. En zijn Lammetjestelevisie blijkt een regelrechte hit. -
Vrouwenbelager Lunetten blijft negentig dagen langer vast
De 28-jarige Utrechter die er van wordt verdacht meerdere vrouwen te hebben belaagd in de Utrechtse wijk Lunetten blijft langer vast zitten. De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft zijn voorlopige hechtenis met negentig dagen verlengd. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
Nieuwstip over Utrecht? Klik hier en stuur ons 'n appje via 06-52470104
-
Dit Utrechtse popfestival gaat ervoor: Kensington, Chef’s Special en Nielson in september
Kensington, De Staat, Di-rect en Chef’s Special, Kraantje Pappie, Nielson ... Als alles volgens plan kan doorgaan, staan ze in september op festival Central Park, blijkt uit de line-up die de organisatie van het popfestival heeft bekendgemaakt. -
PREMIUM
Roostermaker Brechtje (30) staat voor grootste puzzel van haar carrière: ‘Het is een enorme opdracht’
Ze houdt van puzzelen én problemen oplossen. En dat is maar goed ook, want dat is precies wat roostermaker Brechtje Cats (30) de hele dag doet. Toen het kabinet dinsdag bekendmaakte dat de middelbare scholen met 1,5 meter afstand weer open mogen, was haar voorjaarsvakantie in een klap voorbij. Nu werkt ze aan de grootste puzzel van haar carrière.
In samenwerking met indebuurt Utrecht