Volledig scherm
© Thinkstock

Drugsexperiment Benschop ontaardt in nachtmerrie

Een experiment met de nieuwe hallucinerende drugs 2-CB is voor een vriendengroep uit Benschop uitgelopen op een nachtmerrie. Acht jonge mannen beleefden zaterdagnacht in de woonboerderij, waar een van de jongeren met zijn ouders woont,  een zogeheten bad trip en moesten met zware angstaanvallen en hartkloppingen in het ziekenhuis worden opgenomen.

'Het was ongelooflijk eng. Ik hoop dit nooit meer mee te maken,' zegt de 20-jarige Dennis*, die zaterdagnacht op de hartbewaking belandde van het UMC in Utrecht. 'Ik dacht dat mijn hart eruit bonkte. Ik kon niet meer zien, behalve dan allerlei enge figuren. Alles in mijn lijf ging tekeer.' Ook vijf vrienden van Dennis beleefden een bad trip. 'Dat maakte het alleen maar enger. Iedereen raakte daardoor nog meer in paniek.'

Geen ervaring
De vriendengroep zat in een hok achter de boerderij van de ouders van Dennis. 'Daar zitten we vaak te darten en wat te drinken. We wilden nu een keer proberen hoe het was om zo'n 2- CB pil te gebruiken. Vrijwel niemand van ons heeft ervaring met zulke drugs,' zegt Dennis. 'Een vriend heeft die pillen via via ergens gekocht. Ik weet echt niet waar. Twee van jongens besloten niet mee te doen aan het experiment.

Ruim een half uur nadat de paniek uitbrak in de schuur, kreeg Dennis de heldere ingeving om naar zijn moeder te gaan in de boerderij. 'Ik schrok me dood,' zegt moeder Jolande. 'Die jongens waren volledig overmand door angst. Ik heb meteen 1-1-2 gebeld.' Binnen een kwartier stonden er 10 ambulances en een aantal politie-auto's voor de deur.

Schande
Dennis moest tot zondagmiddag op de hartbewaking blijven. Twee vrienden werden op de Intensive Care opgenomen. De overige drie konden na een paar uur het ziekenhuis verlaten. De moeder van Dennis wist niet dat haar zoon en zijn vrienden drugs gebruikten. 'Als ik het had geweten had ik die zooi in beslag genomen. Het hele dorp zal er wel schande van spreken, maar het zijn meerderjarige mensen. Ik keur het niet goed, maar jonge mensen proberen wel eens dingen uit. Ik ben achteraf ontzettend blij dat mijn zoon mij heeft gewaarschuwd. Nu kon ik ingrijpen.'

Dennis houdt waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen over aan zijn experiment. 'Ik had wel ontzettend stijve spieren omdat alles zo tekeer ging, maar het gaat nu wel weer. Het was een afschuwelijke ervaring, maar dit ga ik dus nooit meer doen.'

Hallucinerend en psychedelisch
Volgens drugsdeskundige Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut is 2 CB een middel dat bij hoge dosering een sterk hallucinerend en psychedelisch effect veroorzaakt. Bij lage doering lijkt het effect wat op dat van xtc, terwijl bij hoge dosering meer een lsd-achtig, sterk trippend effect wordt gevoeld.. '2 CB valt onder de synthetische designerdrugs' De drug is volgens Van der Gouwe sinds de jaren negentig bekend in ons land, maar lang niet zo gangbaar als bijvoorbeeld cocaïne, XTC en GHB.

Het effect van 2CB. Bij een lage dosis geeft 2CB een licht euforisch effect en zin in seks. Smartshops boden 2CB ook wel aan als sekslustopwekker. Bij een hogere dosis (10 a 12 milligram) wordt 2CB een tripmiddel en ga je hallucineren. Kleuren worden intenser en voorwerpen en gezichten vervormen. 2CB staat op lijst 1 van de Opiumwet en is verboden.

*Om reden van privacy zijn de namen van Dennis en Jolande gefingeerd

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht