Volledig scherm
De zonnestudio aan de Damstraat in Utrecht, die zou zijn ingezet als dekmantel voor internationale drugshandel. © Google Streetview

‘Drugsfamilie’ in hoger beroep na jarenlange celstraffen

Op vader na gaat de complete Utrechtse familie G. in hoger beroep tegen hun straffen voor internationale drugshandel. Moeder en vier broers, die ook veroordeeld zijn voor het op grote schaal witwassen van geld, kregen afgelopen maand jarenlange celstraffen opgelegd.

Hoofdverdachte Mohamed G. (35) moet van de rechtbank het langst in de cel blijven: vier jaar. Het was volgens het Openbaar Ministerie zijn zonnestudio in de Damstraat die als dekmantel werd gebruikt voor jarenlange handel in cocaïne. Hoewel Mohamed van de rechtbank in Utrecht twee jaar minder cel opgelegd kreeg dan het OM eiste, kiezen hij en zijn advocaat Anis Boumanjal toch voor hoger beroep. ,,Omdat we het op sommige juridische punten met de rechtbank oneens zijn.’’ Onbegrijpelijk, noemt Boumanjal het bijvoorbeeld, dat afgeluisterde telefoongesprekken als bewijs worden gezien voor de invoer cocaïne vanuit Suriname.

Broers

Ook alle broers van Mohamed zijn in hoger beroep gegaan tegen hun straffen, hoewel ook zij lagere straffen opgelegd kregen dan geëist was. Hassan (24) kreeg een jaar en acht maanden cel en reclasseringstoezicht opgelegd. Hamza (33) en Hakim (29) kregen twee jaar cel. En moeder Yamina (55) kreeg voor haar rol twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Vader kreeg een straf gelijk aan zijn voorarrest en hoeft als enige niet terug de cel in. Hij ging niet in hoger beroep.

Een anonieme brief aan de politie bracht de zaak in 2016 aan het rollen. Bij een inval in de woning van de ouders in Utrecht werd vervolgens ruim 270.000 euro ontdekt, verdeeld over de kruipruimte, de schuur, hun slaapkamer en de dubbele schutting. Opvallend veel geld vindt het OM, aangezien de zonnestudio slechts vijftien klanten per dag trok en er verder geen legale inkomsten bekend waren.

Hennepteelt

De broers zouden zich naast cokehandel ook hebben beziggehouden met hennepteelt in België. De ouders hielden zich op hun beurt vooral bezig met verstoppen van geld. Het bewijs in de zaak is grotendeels gebaseerd op maandenlang afgeluisterde gesprekken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht