Volledig scherm
© Shutterstock

Drugsverkoop via potten pindakaas loont niet: duo moet 194.000 euro terugbetalen

Twee mannen van 25 jaar uit Houten en Gooise Meren verdienden bakken met geld door drugs, verstopt in potten pindakaas en wenskaarten de wereld over te sturen. 

Veel plezier hadden ze niet van de inkomsten, ze moeten namelijk bijna twee ton terug betalen omdat de inkomsten illegaal verkregen zijn. Het duo kreeg uitbetaald in bitcoins.

De twee mannen werden voor hun online drugshandel in oktober 2017 al veroordeeld tot celstraffen van zes jaar. Hun bestellingen van voornamelijk de drug MDMA kreeg het duo via het Dark Web, een deel van internet dat criminelen veel gebruiken. Het Openbaar Ministerie heeft nu berekend hoeveel de twee verdiend hebben met de door hen gepleegde misdrijven. 

Terugbetalen

Hiervoor is uitgebreid onderzoek gedaan naar de omvang van de bestellingen, de gerekende prijzen en de gemaakte kosten. Het Openbaar Ministerie wil dat ze hun illegale winsten terugbetalen. In totaal gaat het om 194.000 euro.

De achterliggende gedachte bij de vordering is dat misdaad niet mag lonen. Alleen een straf is daarom niet voldoende. Het kan niet zo zijn dat de veroordeelden nadat ze vrijkomen alsnog kunnen profiteren van het geld dat ze verdienden met de door hen gepleegde misdrijven.

Het bedrag van 194.000 euro betreft de winst die de twee gezamenlijk gemaakt hebben. Ze moeten die dus ook gezamenlijk terugbetalen. De rechtbank doet op een later moment uitspraak.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht