Drukte in Utrechtse binnenstad leidt korte tijd tot code ‘oranje’, maar is verder goed te doen volgens de gemeente
De Utrechtse binnenstad was zaterdag op alles voorbereid. Maar ondanks dat het op sommige plekken druk was en rijen bij winkels stonden, bleef bijna de gehele dag code ‘groen’ van kracht.
Delen per e-mail
Het is deze zaterdag aan het ‘1,5 meter team’ van de gemeente om te bepalen of bezoekers onderling voldoende afstand konden houden op de straten en pleinen in het centrum. Samen met drie collega’s is Ron Looijen de gehele dag in de binnenstad te vinden. Op grond van wat ze zien, informatie van een van de vijftig verkeersregelaars en gegevens over de bezetting van parkeergarages kunnen ze besluiten in te grijpen, door bijvoorbeeld bezoekers een andere route door de binnenstad te laten kiezen.
De gemeente en de winkeliers doen al wekenlang pogingen het bezoek aan de binnenstad te spreiden. Op dinsdagochtend zijn de winkels ook open, is daarbij een van de boodschappen. Volgens Looijen lijkt de spreiding enigszins op gang te komen. Al op een paar zaterdag heeft hij gezien dat mensen eerder gaan winkelen dan voorheen. Ook de zaterdag een week voor Sinterklaas. Als Looijen in de loop van de ochtend zijn eerste rondje door de binnenstad loopt, ziet hij de eerste bezoekers alweer met tasjes in de hand vertrekken richting het station of een parkeergarage.
Rotterdam
In de binnenstad blijft zaterdag lange tijd code groen van kracht. Toch staan in de loop van de middag bij (kleding)winkels op Steenweg, Lange Elisabethstraat en Oudegracht buiten een rij. En ook bij de Bijenkorf op het Vredenburg is het druk. Maar de wachtenden staan, zoals het 1,5 meterteam van Looijen het graag ziet, langs de gevel, zodat op straat kan worden doorgelopen.
Rotterdamse toestanden - in het centrum van de Maasstad sloot burgemeester Aboutaleb de winkels vanwege te grote drukte - doen zich niet voor. Maar rond 16.00 uur besluit de gemeente Utrecht toch over te gaan op code ‘oranje’. Op de Oudegracht , Vinkenburgstraat en Mariastraat wordt het te druk. Verkeersregelaars en tekstkarren worden ingezet om de bezoekersstromen in goede banen te leiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ruzie over groenonderhoud Stichtse Vecht eindigt waarschijnlijk voor de rechter
Het groenonderhoud in Stichtse Vecht is sinds begin januari in andere handen, maar de bedrijven wisselen geen ervaringen uit. De gemeente houdt dat af vanwege een langer lopend conflict dat mogelijk uitmondt in een juridische procedure. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
column De klassenmaatschappij in het Utrechtse onderwijs gaat verborgen achter een illusie van gelijkheid
In de hartverscheurende documentaireserie Klassen, over de effecten van economische ongelijkheid op het toekomstperspectief van kinderen, zit een scène waarin een Amsterdamse onderwijsdelegatie onder leiding van PvdA-wethouder Moorman op excursie gaat naar Londen.
-
PREMIUM
Kandidatuur Bijsterbosch voor leiderschap D66 leidt tot discussie: ‘Ze heeft het lef voor deze rol’
-
PREMIUM
Boswachters waarschuwen: vermijd drukte, kom niet tussen 11 en 15 uur
-
Burgemeester Dijksma kwalificeert toeslagenaffaire als ‘Kafka’ en steekt gedupeerde Utrechters helpende hand toe
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht kwalificeert de toeslagenaffaire waarover het kabinet Rutte III viel als ‘Kafka'. Ze wil Utrechtse gedupeerden helpen om af te rekenen ‘met deze paarse krokodil’.
In samenwerking met indebuurt Utrecht