Drummer Spijk (20) kon nergens oefenruimte vinden om te drummen, dus deed hij dat maar langs de A12

VideoHij ging alle opties af. Het conservatorium waar hij aan studeert: dicht. Oefenruimtes in de buurt: dicht. Maar om zijn drumskills verder uit te breiden, móést Spijk Hoogendoorn uit De Meern toch kunnen oefenen. De ultieme locatie vond hij langs de A12, bij knooppunt Oudenrijn. Tot Rijkswaterstaat hem daar na een paar dagen opmerkte.

„Waar kan ik oefenen zonder dat iemand last van me heeft en zonder dat ik op iemands terrein sta?”, dat was de vraag waar Spijk Hoogendoorn (20) mee rondliep. Zijn school, de Rockacademie in Tilburg, was al een week gesloten vanwege de coronacrisis en alle oefenruimtes die te huren zijn ook. „Ik ben eerstejaars student aan de Rockacademie en drum zo'n 4 uur per dag. Door de sluiting en de situatie in Brabant besloot ik weer even naar mijn ouders te gaan. Maar ik werd gek omdat ik nergens kon drummen. Ik moest een oplossing vinden.” 

Spijk laadde zijn drumstel in de auto en reed naar de enige plek die hij kon bedenken: de brede grasstrook langs A12. Dat beviel. „Het was rustig, niemand kon me horen, ik kon helemaal m'n gang gaan. Bovendien was de akoestiek verrassend goed.” 

De tekst loopt door onder de foto

Nadat Rijkswaterstaat hem maande te gaan, ruimde Spijk zijn drumstel weer in z'n auto.
Volledig scherm
Nadat Rijkswaterstaat hem maande te gaan, ruimde Spijk zijn drumstel weer in z'n auto. © Spijk Hoogendoorn

Rijkswaterstaat op bezoek

De dagen daarna bezochten Spijk en zijn drumstel de spot bij Oudenrijn weer en het oefenen. Tot Rijkswaterstaat op vrijdag een bezoek bracht aan de drummer. „Ik zag iemand aan komen lopen. De man luisterde even, stond op een afstandje met zijn hoofd mee te bewegen op de maat van de muziek. Hij verzocht me vriendelijk m'n spullen in te pakken, omdat ik weggebruikers kon afleiden.” 

De man van Rijkswaterstaat had nog wel een tip voor Spijk. „Hij raadde me aan om een stuk verderop te gaan zitten. Daar komt alleen een fietspad langs. Dus ik zit er nog steeds, maar dan 300 meter verder.” 

Rijkswaterstaat leek om de grap te kunnen lachen. Op hun Twitterkanaal plaatsten ze een foto van Spijk, met daarbij: “Ik word helemaal gek van je gedrum, Jack”, “Waar moet ik dan gaan zitten?”, “Overal behalve hier.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht