Enkele tientallen dode ganzen in een sloot bij Lopikerkapel.
Volledig scherm
Enkele tientallen dode ganzen in een sloot bij Lopikerkapel. © AD

Duizenden euro's voor gouden tip in ‘misselijkmakende’ ganzenmoord

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights looft een beloning uit van 5000 euro voor de tip die leidt tot de ontmaskering van de dader die in Lopikerkapel 32 ganzen heeft verminkt en gedood. Ook elders zijn de afgelopen periode ganzen gedumpt.

Onbekenden hebben twee weken geleden enkele tientallen ganzen gedood en gedumpt in een sloot bij Lopikerkapel. De kadavers werden ontdekt door een handhaver van de gemeente Lopik. In het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk en Reeuwijk zijn in totaal tientallen ganzenlichamen gevonden. 

Mogelijk zijn de dieren gedood omwille van hun lever of borststuk, die sommigen als een delicatesse beschouwen. Ganzen kunnen ook doelwit zijn van agrariërs die de dieren niet op hun land willen hebben vanwege de schade die zij aanrichten aan hun weilanden. Ganzen kunnen grote hoeveelheden gras eten en het gewas vertrappen.

Misselijkmakend

Quote

Er is te weinig controle op stroperij, maar ook op reguliere jacht in het veld en onze buitenge­bie­den. Deze gruwelda­den mogen niet ongestraft blijven

Jessica Smit, Animal rights

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights noemt het doden en verminken van ganzen ‘misselijkmakend'. ,,Ook vorig jaar kregen wij al meldingen van gehavende en gedumpte lichamen, maar onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier ongestraft mee weg,” zegt Jessica Smit van Animal Rights. ,,Er is te weinig controle op stroperij, maar ook op reguliere jacht in het veld en onze buitengebieden. Deze gruweldaden mogen niet ongestraft blijven.”

Animal Rights wil dat de daders worden gepakt en dat er serieus onderzoek wordt gedaan. ,,Wij willen een duidelijk signaal afgeven”, stelt Smit. ,,Het onderzoek schiet te kort. Aan de levens van ganzen wordt amper waarde gehecht, maar voor ons is elk dier een individu met recht op leven. Wie de gouden tip geeft, kan rekenen op een beloning.”

 Als er meerdere tips leiden tot een veroordeling, dan wordt de beloning verdeeld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht