Volledig scherm
Met witte vellen wordt de Formule 1-wagen van Max Verstappen klaar gemaakt om straks bloemen te kunnen krijgen. © William Hoogteyling

Duizenden vellen met behanglijm vastplakken

In een oude opslag van de gemeente Leersum werken vrijwilligers van accordeonclub Crescendo vol overgave aan hun praalwagen voor het bloemencorso. Wat er achter deze plakkers en bouwers schuilt, leert een avondje meelopen.

Volledig scherm
De vellen worden ingesmeerd met behanglijm. © William Hoogteyling

Eén voor één druppelen de vrijwilligers binnen. Op deze avond zijn het er een kleine vijftien. Ze kennen elkaar al jaren. Niet van de accordeonclub Crescendo, want er spelen maar vijf plakkers op dat instrument. Het zijn familieleden, kennissen, mensen die zijn aan komen waaien, maar vooral ook vrienden. Dat blijkt wel uit het warme welkom van een lid, dat door een ongelukje even niets kan doen.

Ze zijn begaan met elkaar, drinken koffie, een drankje en maken lol. Zo roept voormalig bloemenkoningin Selina van Viegen naar Bennie Hardeman, één van de drijvende krachten achter de bouwvereniging, dat hij geen beste dag had op zijn wekelijkse bowlingavond. Ze leest het op een vel papier dat ze met behanglijm op de wagen plakt. „Een score van 190 is helemaal niet zo slecht hoor”, weerkaatst Hardeman met een lach.

Samen

Ze doen het samen, aanvankelijk met maar een paar mensen, maar dat aantal groeit tot ruim 120 op de laatste avond voor het corso, wanneer 50.000 dahlia's op de praalwagen geplakt moeten worden. In januari houden de vrijwilligers hun eerste bijeenkomsten en kiezen ze een onderwerp. Vanaf april wordt er gebouwd, waarna het ontwerp wordt voorzien van papier en karton. Duizenden vellen papier worden er met behanglijm op vastgeplakt; het is één groot papier-machéfestijn. „We willen graag eerste worden, daar kun je een heel jaar op teren, maar dat valt niet mee”, weet Hardeman. „We zijn tevreden als we goed voor de dag kunnen komen met onze wagen.”

Op hun wagen staat de nieuwste creatie van Crescendo met de naam 'Uitverkocht'. „De naam verwijst naar onze zoektocht naar een schaalmodel van de Formule 1-wagen van Max Verstappen”, zegt Brenda van der Veen, één van de lassers. „Nergens meer te koop. Kennelijk heel populair onder de fans van Max.”

Technische details

Quote

We zijn tevreden als we goed voor de dag kunnen komen met onze wagen

Bennie Hardeman

De technische details van de RB13, de auto van Verstappen, kennen Hardeman en Van der Veen inmiddels uit hun hoofd. Met name Van der Veen zocht uren op internet naar foto's, maten, banden en andere bijzonderheden van de wagen.

„Ik heb alles gevonden, maar het was zoeken. Ik heb alle maten op papier gezet en we hebben zelf een schaalmodel gemaakt. De wagen is anderhalf keer zo groot als normaal, want die was te klein voor de optocht.”

Ontwerp

Niet alle bouwverenigingen bouwen zelf het ontwerp. „Sommige clubs kopen wagens van bijvoorbeeld het fruitcorso van Tiel of die van andere bloemencorso's”, stelt Hardeman. „Ik vind dat wel een beetje jammer. Die hoeven soms alleen nog maar te plakken. Er is nog voorgesteld om bonuspunten te geven voor eigen ontwerpen, maar dat heeft het nooit gehaald. Niet iedereen heeft zo veel tijd om iets te bouwen.”

„Of we racefans zijn? Nou, ik niet hoor”, vertelt Hardeman. „Ik kijk niet. Ik hoor de uitslag wel.” Van der Veen kijkt wel. „Maar als Verstappen al snel uitvalt, zoals een paar weken geleden, dan doe ik de televisie uit. Zo ben ik dan ook wel weer.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht