Volledig scherm
Een monteur is bezig om de kabels te vervangen. © Maarten Venderbosch

Duizenden Ziggo-klanten in Amerongen en omgeving kunnen weer internetten en tv kijken

updateDe grote Ziggo-storing sinds donderdagmiddag is grotendeels opgelost. In Amerongen heeft iedereen sinds zaterdagavond weer de beschikking over internet en kan er weer worden gebeld en televisie gekeken. Ziggo verwacht dat ook in de getroffen delen van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede rond middernacht de storing verholpen zal zijn. In totaal waren 5.000 klanten van Ziggo gedupeerd.

De storing was het gevolg van een blikseminslag in een verdeelstation aan de Burgwal in Amerongen. In dat huisje brak brand uit, met als gevolg dat alle bekabeling hierin gesmolten is. Monteurs hebben vervolgens de tientallen kabels buiten het huisje moeten opgraven, om ze even verderop aan de Veenseweg weer aan andere kabels ‘vast te knopen’. Dat was een ingewikkelde en tijdrovende operatie, waar dus enkele dagen met man en macht aan is gewerkt. De 'bypass' werkt sinds een uur of negen zaterdagavond. Bovendien was een glasvezelkabel in het Amerongse Bos door de bliksem beschadigd. De precieze plek daarvan moest gelokaliseerd worden, voor het euvel hier verholpen kon worden.

Ziggo-klanten in Amerongen hadden al met al enkele dagen geen internet, telefonie en televisie. In het dorp is dat het gesprek van de dag. „Wat heeft Dafne Schippers vrijdag eigenlijk gedaan op de 200 meter? Ik heb het nog nergens gelezen, maar het liefst had ik die race natuurlijk live op tv gezien”, zegt Gabriël Schiebroek. Hij is huisarts, en ook verbonden aan het hospice De Wingerd. „Daar gaat de zorg voor de mensen er wel om door, natuurlijk. Maar alle administratie en nieuwe inschrijvingen liggen stil, want de computer ligt eruit.”

Babyboom

Andere dorpelingen trokken weer eens een boek uit de kast, en veelgehoord is ook de grap over de geboortegolf over negen maanden.

Grote voordeel is wel, zegt Ameronger Henk Hoogendoorn, dat je ‘thuis weer eens een goed gesprek met elkaar hebt op de bank’. „En als het vanavond nog niet klaar is, ga ik lekker trainen op mijn fiets, dat is ook een stuk gezonder.” 

Maar dat bleek dus niet nodig, want op haar site bevestigt Ziggo dat iedereen in Amerongen weer internet heeft.

Volledig scherm
Het verdeelhuisje in Amerongen dat is getroffen door de bliksem, waardoor duizenden klanten van Ziggo zonder televisie, internet en telefonie zitten. © Maarten Venderbosch

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht