Volledig scherm
Het beeld van Claux de Werve © Catharijneconvent

Duurste beeld uit historie Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een voor Nederland uniek beeld van apostel Petrus gekocht. Het gaat om een houten sculptuur uit het atelier van Claux de Werve (1380 - 1439).

In 2012 kocht het museum twee portretten van predikant Willem Thiele van de Nederlands Kerk in Londen en zijn vrouw Maria de Fraeye van schilder Cornelis Jonson van Ceulen. Dat was het duurste werk tot dan toe met een aankoopprijs van 385.000 euro. De monstrans die vorig jaar gestolen werd en inmiddels weer terug is, had een verzekerde waarde van 250.000 euro.

Tefaf
Nederland bezat nog geen werk van de in Haarlem geboren beeldhouwer Claux de Werve. Daarom is het Petrusbeeld ook opgenomen in de Collectie Nederland.
Catharijneconvent kocht het beeld op de internationale kunstbeurs Tefaf. De sculptuur komt waarschijnlijk uit een cisterciënzerabdij in Theuley in het oosten van Frankrijk. In deze abdij stond een altaar dat rond 1800 is afgebroken. Er bleven 18 beelden bewaard, die onder andere in het Musée de Cluny, het Louvre in Parijs en in particulier bezit terecht zijn gekomen.

Bourgondische hof
Claux de Werve werkte aan het Bourgondische hof in Dijon (Frankrijk). Zijn werkwijze en stijl hebben grote invloed gehad op de latere beeldhouwkunst in Nederland. Het Petrusbeeld is een van de mooiste bewaard gebleven beelden volgens het Utrechtse museum.
Catharijneconvent kreeg diverse giften om de kostbare aankoop te kunnen doen.Het Petrusbeeld wordt vandaag gepresneteerd en geplaatst in de nieuwe Catharinazaal van het museum, ook wel de topstukkenzaal genoemd. Hier zijn de kostbaarste en bijzonderste stukken van Catharijneconvent te zien.


In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht