Volledig scherm
Wouter en Marjolein van Oostrum van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk ontvingen het Duurzaamheidssymbool © Duurzaam De Bilt

Duurzaamheidsprijs voor zonnepanelenprojecten in De Bilt

Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk en Landwinkel De Hooierij in De Bilt hebben het Duurzaamheidssymbool gekregen voor hun deelname aan het lokale duurzame-energieproject Biltstroom.

Het Duurzaamheidssymbool wordt elk jaar uitgereikt aan een instelling of bedrijf dat een bijdrage levert aan de doelstelling om de gemeente De Bilt in 2030 energieneutraal te hebben. Het symbool is een initiatief van de Duurzaam De Bilt en de gemeente De Bilt.

Het energieproject Biltstroom, waaraan Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Landwinkel De Hooierij meedoen, is een initiatief van BENG!, een samenwerking van Biltse instellingen en organisaties die het Bilts Energie Akkoord hebben ondertekend. Belangrijkste doel is om de gemeente in 2030 energieneutraal te krijgen.

Postcodegebied

Biltstroom heeft inmiddels een eerste project werkend: op de daken van Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg zijn dit voorjaar 415 zonnepanelen geplaatst. Deze panelen leveren stroom aan woningen in een bepaald postcodegebied dat om de landwinkel ligt. Dat wordt ook wel een postcoderoosproject genoemd. Landwinkel De Hooierij gebruikt zelf 115 panelen, de overige 300 panelen wekken stroom op voor de 34 deelnemers aan het project.

Op de daken van de stallen van Nieuw Toutenburg in Maartensdijk zijn 299 panelen geplaatst. Daarvan zijn er nog 10 beschikbaar voor deelnemers aan het lokale project.

In De Bilt wordt deze week de eerste Week van de Duurzaamheid gehouden met diverse activiteiten.Voor meer informatie: duurzaamdebilt.nl.

  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht