Duurzame bouwmaterialen van schimmels: aan de Universiteit Utrecht gaan ze ermee testen

Over het algemeen houden mensen schimmels het liefst buiten de deur, maar onderzoekers uit Utrecht zien juist mogelijkheden om schimmels in bouwmaterialen te verwerken. Onder de naam ‘Fungar’ willen wetenschappers van de Universiteit Utrecht samen met collega’s uit Denemarken, Italië en het Verenigd Koninkrijk duurzaam bouwmateriaal van schimmels maken.

Onderzoeksleider Han Wösten ziet materiaal voor zich van levende schimmels, die een gat kunnen laten dichtgroeien.
Volledig scherm
Onderzoeksleider Han Wösten ziet materiaal voor zich van levende schimmels, die een gat kunnen laten dichtgroeien. © Cees Zorn

De onderzoeksgroep van Wösten ontwikkelt nieuwe, duurzame materialen die geproduceerd worden met schimmels, in het bijzonder met het mycelium. Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel (hyfen) en kan gezien worden als de wortels van een paddenstoel. Het is een restproduct uit de champignon- en oesterzwammenkweek. 

Jurk

Het mycelium is de basis van deze zogenoemde biocomposieten. De eigenschappen van dit materiaal, zoals stevigheid, elasticiteit en hittebestendigheid, variëren en zijn afhankelijk van het soort schimmels dat gebruikt wordt en de grondstof waar ze op groeien. Door de schimmel genetisch te modificeren, is het bovendien mogelijk materiaal te creëren met weer andere eigenschappen. Eerder ontstonden zo al biocomposieten waarmee ontwerpers een jurk, een stoel en een plantenbak maakten.

Onderzoeksleider Han Wösten ziet zelfs materiaal voor zich van levende schimmels die bijvoorbeeld een gat kunnen laten dichtgroeien. ,,Het klinkt futuristisch, maar door te werken aan extremen, komen allerlei toepassingen dichterbij’’, zegt de hoogleraar.

Composieten

Wösten maakte al eerder composieten uit een combinatie van schimmels en afval. Nu wil hij met schimmels een soort bakstenen maken die niet alleen stevig en geluidswerend zijn, maar zich ook kunnen aanpassen. Het idee is om schimmeldraden elektrisch te laden, zodat er sensoren in geplaatst kunnen worden. ,,Het gebouw wordt dan in feite een voelend en adaptief systeem: als het warm is, wordt het poreus, als het koud is, werkt het materiaal isolerend.’’

Het project krijgt 2,85 miljoen euro aan Europees onderzoeksgeld. Daarvan gaat 720.000 euro naar Utrecht, dat de kennis van schimmels levert. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht