Volledig scherm
PREMIUM
© ANP/AD

Echt eng wordt het als die Neudetunnel straks levensvatbaar lijkt

Column Jerry GoossensSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over de Neudetunnel.

Volledig scherm
Columnist Jerry Goossens © Marco de Swart

De Tunnel. Het zou de naam kunnen zijn van een Nederlandse horrorfilm, geregisseerd door Dick Maas. In zijn versie zou bij het graven ongetwijfeld een bloeddorstig monster opduiken, dat sinds de 16de-eeuw zat opgesloten in een dichtgemetseld gewelf dat ooit onderdeel van een kasteel was. Maar de documentaire die te zijner tijd over de dan beruchte tunnel van Utrecht CS naar de Neude gemaakt zal worden, is wellicht nóg huiveringwekkender.

Dat ideetje, deze week frivool opgeworpen door het lobbyclubje met de James Bond-achtige schurkennaam ‘mobiliteitsalliantie’, behelst een ondergrondse buis van een kilometer die vrij baan zou geven aan trams en fietsers. De aars van het gevaarte zou uitkomen op een van de kwetsbaarste delen van de oude binnenstad. Op het Janskerkhof, al eeuwen een plek van broze schoonheid, zou aan weerzijde een tramhalte - excuus: een terminal - verrijzen, die voorgoed een einde zou maken aan het magische karakter van de plek. Maar niet nadat de stad jarenlang met een bodemloze bouwput zou zijn opgezadeld. We weten hoe dat gaat.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht