Volledig scherm
Panda Xing Ya tijdens de officiële opening van het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark. © ANP

Een babypanda? Kassa voor China!

Als panda Wu Wen na haar nacht vol passie met Xing Ya drachtig blijkt te zijn moet Ouwehands Dierenpark diep in de buidel tasten.

Het park heeft met de China Wildlife Conservation Association (CWCA) afgesproken voor de eerste worp 500.000 euro over te maken naar de instelling, zegt directeur Robin de Lange. ,,Daarvan wordt het leefgebied van de reuzenpanda’s in China verbeterd en wordt wetenschappelijk onderzoek naar de soort betaald.”

De Rhenense panda's paarden twee keer tweeënhalve minuut. Als Wu Wen inderdaad drachtig blijkt te zijn, dan kostte het pandapleziertje de dierentuin 100.000 per minuut.

In talkshow Op1 vertelden pandaverzorgers José Kok en Brenda van Ekeren over de paring. En hoe blij ze daarmee zijn in China.

Extra bezoekers

Volledig scherm
Eerste paring reuzenpanda's in ouwehands dierenpark rhenen © Ouwehands Dierenpark

Het is te hopen dat de panda's elkaar leuk blijven vinden . Een tweede worp is namelijk aanzienlijk goedkoper, daarvoor hoeft het park 'slechts’ 200.000 euro over te maken. Die bedragen komen bovenop de één miljoen dollar (800.000 euro) die het park jaarlijks overmaakt aan de CWCA in ruil voor het lenen van de dieren. De Lange maakt zich geen zorgen om de extra kosten die de jonge dieren met zich mee kunnen brengen. ,,Ze trekken ook extra bezoekers naar ons park.”

Bezoekers van Ouwehands kunnen vier jaar genieten van eventuele nazaten van Wu Wen en Xing Ya. Daarna moet hun kroost verhuizen naar China.

Verbouwing is niet nodig bij gezinsuitbreiding

Per worp kan meer dan één jong worden geboren, maar het is uitzonderlijk als meer dan één jong het op de lange termijn overleeft. Ouwehands hoeft bij gezinsuitbreiding het pandaverblijf niet te verbouwen. Bij de bouw is al rekening gehouden met eventuele kroost. Zo is er een kraamkamer en dierenkliniek bij het verblijf.

Ook is een slaapvertrek ingericht voor de verzorgers, die daar tijdens de paring al hebben geslapen. Daarnaast is het verblijf voorzien van veertig camera’s, zodat de dieren dag en nacht van alle kanten in de gaten kunnen worden gehouden.

Volledig scherm
De ingang van Pandasia. © Ouwehands's Dierenpark

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht