Volledig scherm
Eline uit Utrecht leest een appje op haar smartphone © Erik van 't Woud

'Een berichtje lezen moet kunnen toch?'

Appverbod fietsAppen op de fiets. Er zijn genoeg mensen die het doen, blijkt uit middagje posten langs een fietspad in Utrecht. Maar de meningen over een verbod zijn sterk verdeeld. De één vindt dat het moet kunnen, de ander is zich wel degelijk bewust van de gevaren en juicht een boete toe.

Quote

Ieder voor zich moet zelf een inschat­ting maken of hij zijn telefoon kan gebruiken of niet

Jasper van Dam

Jasper van Dam (21) uit Utrecht
Ik zat net in een groepschat over een spel dat ik graag speel. Voordat ik weg ging had ik nog een berichtje gestuurd en dus wilde ik de antwoorden wel even zien. Ik weet dat het minder veilig is, maar als het druk is op weg had ik het zeker niet gedaan. Beantwoorden van app-jes doe ik ook niet. Ik snap wel waar een verbod op appen vandaan komt, maar het gaat me wel wat ver. Ieder voor zich moet zelf een inschatting maken of hij zijn telefoon kan gebruiken of niet.

Quote

Ik gebruik de routeplan­ning om bij het afzwemmen van nichtje te zijn. Daarvoor gebruik ik mijn koptele­foon, maar ik hoorde geen aanwijzin­gen meer

Jantine van der Vlist

Jantine van der Vlist (31) uit Den Haag
Ik weet hoe gevaarlijk het is. Ik heb mijn telefoon daarom ook niet op een druk fietspad gepakt, maar hier is het rustig dus vond ik dat het wel kon. Ik gebruik de routeplanning om bij het afzwemmen van nichtje te zijn. Daarvoor gebruik ik mijn koptelefoon, maar ik hoorde geen aanwijzingen meer. Ik probeer zo veel mogelijk niet mijn telefoon te pakken en snap ook wel dat het strafbaar. Je bent gewoon minder alert. Dat zie ik ook bij andere fietsers. Ze gaan vaak erg slingeren. Vooral hinderlijk als je er langs wil.

Quote

Wie een beetje handig is kan prima met de telefoon overweg in het verkeer

Enkido al-Naksah

Enkido al-Naksah (16) uit Utrecht
Ik gebruik de kaart van mijn telefoon nu om een adres te vinden. Ik ga bij een vriend op bezoek, waar ik nog niet eerder ben geweest. Appen doe ik eigenlijk niet op de fiets. Een berichtje tikken gaat niet zo makkelijk. Maar ik lees berichten wel. Ik vind dat dit moet kunnen op de fiets. Ik zou het echt jammer vinden als het strafbaar wordt. Want wie een beetje handig is kan prima met de telefoon overweg in het verkeer.

Quote

Mijn ex-vriend stuurde een berichtje hoe het met de kinderen gaat. Dan moet ik dat echt even bekijken

Eline Peralta

Eline Peralta (26) uit Utrecht
Mijn ex-vriend stuurde een berichtje hoe het met de kinderen gaat. Dan moet ik dat echt even bekijken. Ja, ook als ik over een druk kruispunt rijd. Ik kan prima twee dingen tegelijk. Ik let ook goed op. Kijk niet langer dan twee seconden naar het scherm. Dat doe ik ook in de auto, trouwens. Dat vind ik wel gevaarlijker. Maar ik ben wel voorstander dat het strafbaar wordt. Als ik dan een boete krijg, weet ik dat ik het echt niet meer moet doen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht