Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Eén centrale vuurwerkshow in Utrecht stap dichterbij

UpdateEen centrale vuurwerkshow in Utrecht is donderdag een stap dichterbij gekomen. Een voorstel van GroenLinks hierover kon rekenen op een ruime meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad, die wil dat de gemeente actief partijen en ondernemers uitnodigt.

De partij diende donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering over de programmabegroting een motie in voor dit experiment. Fractievoorzitter Heleen de Boer ziet een centrale vuurwerkshow als een ‘positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk terug te dringen’. ,,Dit is een positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande overlast terug te dringen,‘’ zegt De Boer. 

Onlangs liet het college van burgemeester en wethouders weten zelf geen centrale vuurwerkshow te willen organiseren. Het stadsbestuur denkt dat het te weinig effect heeft op de openbare orde in de rest van de stad, terwijl de kosten van de show ‘aanzienlijk’ zullen zijn. Daarnaast zou zo’n evenement volgens de burgemeester ‘een grote claim’ leggen op de beschikbare capaciteit van de politie.

Geschikte locatie

De raad heeft de gemeente opgedragen samen met partijen die dat willen op zoek te gaan naar een geschikte locatie en mogelijkheden voor sponsoring en financiering. Als er daarnaast nog geld nodig is, zou dit eventueel uit het evenementenfonds betaald kunnen worden. Ook wordt, als de show doorgaat, dit geëvalueerd. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht