Volledig scherm
PREMIUM
Utrecht - Wim (links), Robin, Mineke en Anne vormen de jongste bezetting van een stemlokaal in de stad (Foto Marnix Schmidt) © Marnix Schmidt

Een dag in de stembureaububbel: „Werken bij een stembureau is een soort bucketlistding”

Europese VerkiezingenEen voorzitter, een vicevoorzitter en twee leden: zo zijn stembureaus bemand waar de hele dag gestemd kon worden voor de Europese Verkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar kan zich inschrijven om dit eendagswerk te doen. Neem de Utrechtse Robin Zantman, die met haar 18 jaar voorzitter is van het stembureau aan de Utrechtse Bantoedreef.

,,Zo, de jeugd heeft duidelijk de toekomst’’, zegt een dame die het stembureau aan de Bantoedreef in Overvecht binnenloopt lovend. Achter de tafel waar ze haar stembiljet en paspoort laat controleren, zitten vier jonge koppies, van wie voorzitter Robin de jongste is. „Mijn oma vond dat het wel iets voor mij was, meehelpen tijdens de verkiezingen. Ik wilde me al voor de verkiezingen in maart opgeven, maar toen was ik nog geen 18 en mocht het dus niet. Nu wel. Werken op zo'n dag als vandaag is interessant en leerzaam. Het is leuk om te zien hoe het gaat. En het staat natuurlijk goed op m'n cv.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht