Volledig scherm
De ijsbaan in IJsselstein. © William Hoogteyling

Een echte ijsbaan op Kasteelterrein IJsselstein

IJsselstein heeft deze winter vijf weken een echte overdekte lange ijsbaan op het Kasteelterrein. IJsselstein On Ice werd vanavond feestelijk geopend met kunstschaatsers, de Sneeuwzusjes en een optreden van de lokale volkszanger Jan van Woudenberg.

IJsselstein On Ice bestaat uit twee ijsbanen met 10 centimeter dik echt ijs: een hoofdijsbaan van 25 bij 25 meter en een klein ijsbaantje van 6 bij 6 meter waar de kleintjes hun eerste stapjes op hun ijzers kunnen zetten. 

Het ijs is een initiatief van de eigenaar van Beachclub Klein Scheveningen, Richard Fick. Hij had de afgelopen vier jaar een klein baantje van 280 vierkante meter op Klein Scheveningen: ,,Dat was eigenlijk meer om als strandtent de winter door te komen. We hadden daar ook niet echt activiteiten.” 

Quote

Er is elke vrijdag alcohol­vrij disco­schaat­sen en alle scholen mogen gratis komen schaatsen

Richard Fick

Happening

Dit jaar is het anders. Fick zocht contact met de gemeente IJsselstein en met de Stichting Stadsmarketing IJsselstein, die wel oren hadden naar het initiatief. Ook omdat Fick het nu anders wil aanpakken. ,,IJsselstein On Ice moet een echte happening worden. Zo is er elke vrijdag alcoholvrij discoschaatsen voor kinderen tot 18 jaar en mogen alle scholen gratis komen schaatsen.” 

Dat laatste slaat enorm aan. “Er komen al 2800 leerlingen schaatsen. En die komen niet alleen uit IJsselstein, maar ook uit Lopik, Nieuwegein en Vianen.” 

De ijsbaan wordt ook tweemaal omgetoverd tot een heuse curling-arena: op 7 januari strijden horecateams uit de provincie om de hoogste eer en een dag later is het de beurt aan het IJsselsteinse bedrijfsleven om de bezems te kruisen.

Krokusvakantie

Fick had graag gezien dat IJsselstein On Ice tot na de Krokusvakantie had kunnen bivakkeren op het kasteelterrein. Dat ging de gemeente echter te ver. Volgens de gemeente is bij het ontwerp van het Kasteelpark alleen rekening gehouden met kleinschalige evenementen van korte duur.

De ijsbaan is daarom alleen tot en met 13 januari open. In die periode wil de gemeente ervaren hoe het is voor omwonenden, wat de consequenties zijn voor het terrein, welke effecten het heeft voor de binnenstad en dus wat de gemeente er van kan leren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht