Een hand op je billen in een overvolle tram: naast de Voice ook aandacht voor seksuele intimidatie in het OV
VIDEODoor een man achternagezeten worden in de trein, een hand op je billen in de tram. Meer dan honderd demonstranten spraken zich vandaag op het Jaarbeursplein in Utrecht uit tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. „Het wordt tijd dat anderen zich hier verantwoordelijk voor gaan voelen, dat mijn veiligheid en die van andere vrouwen serieus wordt genomen.”
Ze zat in een trein toen een een man naast haar kwam zitten, haar probeerde aan te raken en haar daarna achtervolgde. Een vriendin maakte mee dat een man tegenover haar in de trein begon te masturberen. Ze zag hoe een meisje in het ov werd belaagd door een man. „En zo kan ik doorgaan”, zegt Stefanie de Koning (25), één van de twee organisatoren van het protest Say No More, deze middag op Jaarbeursplein.
Om haar heen staan vrouwen en mannen die protestborden dragen met geschilderde treinen en teksten als ‘Girls just wanna travel safe’, ‘stop victim blaming’ en ‘vrouwen zijn niet het probleem, seksisme is het probleem’.
Tekst loopt door onder de foto.
Medeorganisator Emma de Miranda (24) trapt het protest deze middag af. „Seksuele intimidatie in het openbaar vervoer is een grijs gebied. Er wordt veel gepraat over intimidatie op de werkvloer of op straat, maar er is hier nog nooit echt aandacht voor gekomen. Terwijl, als het je daar overkomt, kun je niet zomaar weg.”
‘Mannen nemen teveel ruimte in’
Plus, als het gebeurt, wordt het slachtoffer niet goed genoeg geholpen, stelt De Miranda. Na het horen van meerdere verhalen deed ze onderzoek naar het fenomeen. „Als je het googelt krijg je enkel artikelen over treinrukkers. De laatste cijfers komen uit 2019. Bij alleen de NS waren er toen 200 meldingen hierover binnengekomen, maar het werkelijke aantal ligt hoger, omdat veel personen die seksueel geïntimideerd worden er geen melding van maken. We zijn een platform gestart, kregen vele ervaringen binnen en hebben met slachtoffers gepraat over hoe dit aangepakt kan worden.”
Mannensysteem
Kijkend naar de week die achter ons ligt, waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag in talentenjacht The Voice of Holland het gesprek van de dag was en is, speelt dit probleem op vele vlakken, zeggen de organisatoren. De Koning: „Vrouwen moeten áltijd op hun hoede zijn, we leven in een mannensysteem.”
Tekst loopt door onder de foto.
Daar sluiten verschillende sprekers zich bij aan. ‘Mannen nemen teveel ruimte in’, klinkt het. En ‘voed ze op, die mannen, zonen en vaders, we zijn het zat'. Er worden ervaringsverhalen voorgelezen, gesproken over hoe het anders moet. In het publiek wordt verwoed geknikt, of juist met het hoofd geschud. Er wordt gesnikt en getroost.
De protestborden van Leontien (29) en Amina (26) bevatten duidelijke taal: ‘Nu sta ik hier en laten we wat van ons horen, zijn we dan nu allemaal kankerhoeren?’, leest Leontien voor. „Wat voor reactie je ook geeft op een man die iets tegen je zegt, ik ben uiteindelijk een kankerhoer. Dat is absurd. Ik maakte intimidatie mee op straat, maar ook in het ov. Heel uiteenlopend: van najoelen tot betasten, tot een man die me achterna zat en zich ging aftrekken.” Leontiens gezicht betrekt, ze slikt een traan weg. „Het raakt me, nu ook, omdat ik het te gek voor woorden vind dat dit normaal is geworden.”
Tekst gaat verder onder de Tweet.
Oplossing?
Waar ligt een oplossing? Medewerkers in het openbaar vervoer zouden een training moeten krijgen om te leren hoe ze om moeten gaan met het probleem, zegt organisator De Koning. „Ik zou het bij vervoerders willen neerleggen, vrouwen nemen al veel verantwoordelijkheid voor wat er met hen gebeurt. Het wordt tijd dat anderen zich hier verantwoordelijk voor gaan voelen. Dat mijn veiligheid en die van andere vrouwen serieus wordt genomen.”
Het blijft niet bij deze bijeenkomst, als het aan de twee organisatoren ligt. De geluiden die vandaag luid klinken moeten navolging krijgen en dus wordt er gedacht aan een petitie, aan het verder bundelen van ervaringen en die aanbieden aan het Ministerie voor Justitie en Veiligheid.
Bekijk hier al onze video’s over de schandalen rondom The Voice:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit verzorgingshuis gaat terug naar de jaren 60: ‘Een stuk bloot been was taboe in die tijd’
De ras-IJsselsteinse Annie van der Griend-Van Doorn (88) kreeg het rooms-katholieke geloof met de paplepel ingegoten. De cirkel was daarom rond toen ze 16 maanden geleden samen met haar man terechtkwam in het van oorsprong katholieke verzorgingshuis Mariënstein aan de Benschopperstraat in IJsselstein, dat deze maand het 60-jarig bestaan viert. -
PREMIUM
Misdrijf of natuurlijke dood? Breukelen in de ban van overleden ‘papiermannetje’ Peter (67)
Breukelen en Nieuwer ter Aa treuren om de dood van Peter Dhondt (67) die mogelijk door een misdrijf om het leven is gekomen. ‘Peter de voddenboer’ was een begrip in de dorpen. ,,Hij had áltijd tijd voor een praatje.’’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMUtrecht in 1973
Hoe een van de bekendste zaken in Utrecht aan z’n eind kwam
Het is in augustus 1973 gedaan met het verlieslijdende modemagazijn Gerzon aan de Oudegracht, sinds 1900 een van de bekendste zaken in het stadsbeeld van Utrecht. Het faillissement was onafwendbaar. -
FC Utrecht klaar met biergooiers: ‘Gek word je ervan, ik snap oprecht het nut er niet van’
Met de 3-1 overwinning op Vitesse in de knip tijdens de eerste wedstrijd in de play-offs, leeft FC Utrecht hoopvol toe naar de return in Arnhem van zondagmiddag. De ploeg van Rick Kruys is, de langdurig afwezigen daargelaten, compleet. Eén ergernis leeft wel in De Galgenwaard: het gedrag van een deel van de eigen aanhang, dat met bier en andere spullen gooide. ,,Gek word je ervan.”
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Familieman Aalbertsen neemt à la Bep Bakhuys SVL bij de hand: ‘Ik heb nog nooit van hem gehoord’
Beslist is er na de 3-1 winst op GRC 14 nog niets, maar SVL kan in elk geval niet meer rechtstreeks degraderen uit 1C. Met dank aan Bart Aalbertsen, de Langbroeker die de club uit zijn eigen dorp met twee doelpunten wind in de zeilen gaf. ,,Ondanks alles bleven we altijd vertrouwen houden in een goede afloop.”
In samenwerking met indebuurt Utrecht