Volledig scherm
Huurwoningen van Woningnet in Kanaleneiland. © Shody Careman

Een huurwoning in de regio Utrecht? Vergeet het maar!

De regio Utrecht kende vorig jaar een recordaantal woningzoekenden. De wachttijd op een huurwoning in de stad Utrecht is opnieuw toegenomen, tot 9,1 jaar gemiddeld.

Eind 2016 waren 238.102 woningzoekenden ingeschreven bij WoningNet, op zoek naar een huurwoning. Een toename van 3,5 procent ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU). Hierbij zijn 23 corporaties uit 16 gemeenten in de regio, inclusief de stad, aangesloten.

De druk op de Utrechtse sociale woningmarkt blijft onverminderd hoog, signaleert het RWU. De inschrijfduur voor starters om aan een woning te komen is gestegen naar gemiddeld 8,2 jaar. Koploper is de stad Utrecht met een gemiddelde wachttijd van 9,1 jaar. Voor doorstromers staat een wachttijd van gemiddeld 9,9 jaar.

Wachttijd

Dat wil volgens het RWU overigens niet zeggen dat woningzoekenden daadwerkelijk zo lang wachten. Men schrijft zich uit voorzorg alvast in bij WoningNet om inschrijftijd op te bouwen. Als een starter daadwerkelijk begint te zoeken, neemt deze gemiddeld nog 4,1 jaar de tijd om een woning te bemachtigen. Doorstromers doen daar gemiddeld 4,8 jaar over.

Vorig jaar zijn er voor starters en andere woningzoekenden weer 6 procent minder sociale huurwoningen beschikbaar gekomen. De doorstroming stagneert. De RWU draagt hiervoor twee oorzaken aan. De eerste is de maximale inkomensgrens die van rijkswege is voorgeschreven. Huurders in een sociale huurwoning die net iets meer verdienen, kunnen niet meer doorschuiven naar een andere, wat duurdere sociale huurwoning. Zij moeten hun heil zoeken in het middensegment tussen 711 en 950 euro. Maar daar is nog steeds heel weinig aanbod en wat er is, is klein en duur: al snel 950 euro of meer, met name in de stad Utrecht. Zogenaamde scheefwoners blijven dus in hun sociale huurwoning zitten.

Ouderen

Een andere oorzaak is dat hulpbehoevende ouderen tegenwoordig niet meer kunnen doorstromen naar een verzorgingshuis, maar langer zelfstandig moeten blijven wonen met zorg aan huis. Hierdoor komen opnieuw minder huizen vrij.

Het grote tekort onderstreept voor de RWU nog eens de noodzaak dat meer huurwoningen voor lagere en middeninkomens moeten worden gebouwd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht