Een kijkje in de nieuwe bibliotheek op de Neude

VideoDe verbouwing van het oude postkantoor op de Neude gaat schuil achter hoge hekken en houten schuttingen. Binnen zijn bouwvakkers druk bezig om de komst van de bibliotheek mogelijk te maken.

Volledig scherm
De aanbouw van de nieuwe winkels en het erboven liggende restaurant aan de achterkant van het oude postkantoor op de Oudegracht. © Post Utrecht

Projectleider van de bouw namens de bibliotheek, René van der Horst, legt de plattegrond van het oude postkantoor op de Neude in Utrecht op tafel om te laten zien wat er allemaal gebeurt tijdens het complexe bouwproces. Ruim acht maanden is de aannemer nu bezig met de verbouwing, voor de buitenwacht goeddeels aan het oog onttrokken. ,,Soms stuiten we op verrassingen.’’

Van der Horst is een schakel tussen de bibliotheek, eigenaar a.s.r. en hoofdaannemer Burgland Bouw. Wekelijks overlegt hij met beide partijen en kijkt hij of de werkzaamheden stroken met de plannen van de bibliotheek. De verbouwing van het monument uit 1924 van architect J. Crouwel jr. kent geen precedent en is daarom voor alle partijen spannend.

Op de plattegrond zet Van der Horst drie kruisjes tussen de verdiepingen. ,,Tussen alle drie verdiepingen in het oude postkantoor zitten, rondom, verhoogde vloeren van 40 tot 60 centimeter. Die kruipgangen werden door de PTT gebruikt voor ventilatie, kabels en leidingen. We maken er voor de bibliotheek gebruik van om bedrading en leidingen voor elektriciteit, internet, sprinkler en ventilatie in aan te brengen. In 1924 hadden ze al bedacht dat die ruimten groot moeten zijn, omdat de ontwikkeling van die draadjes doorgaat’’, glundert Van der Horst.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht