Een op de drie verkeersdeelnemers in provincie Utrecht voelt zich wel eens onveilig

Bijna eenderde van de inwoners van de provincie Utrecht voelt zich weleens onveilig in het verkeer. 8.6 procent van de Utrechters zegt het vaak mee te maken dat ze zich onveilig voelen als ze deelnemen aan het verkeer. Dat blijkt uit een online enquête van Kieskompas Utrecht in opdracht van LocalFocus.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen angstiger zijn in het verkeer dan mannen. Volgens deskundigen – die concludeerden dat verkeersdeelnemers in Limburg en Zuid-Holland zich het minst veilig voelen - zijn het vaak de mannelijke verkeersdeelnemers die gevoelens van onveiligheid oproepen, omdat ze met meer risico en roekelozer de weg opgaan. Dat geldt vooral voor mannen tot dertig jaar. 

Willem Vlakveld, onderzoeker en gedragskundige bij het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) stelt dat jonge mannen meer brokken per afgelegde afstand maken dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Dat mannen tot dertig jaar meer geneigd tot ‘risicogedrag’ kan volgens de onderzoeker ‘zowel biologisch als sociaal’ verklaard worden. Zowel hormonen, hersenontwikkeling als gedragscodes verschillen onder jonge mannen en vrouwen, aldus Vlakveld.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Ook ouderen zeggen zich onveiliger te voelen. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zegt dat dat komt omdat deze groep weliswaar geen brokken maakt, maar vaker letsel oploopt als het mis gaat. ,,,Ouderen zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen brokkenmakers, maar als zij een ongeluk krijgen hebben zij vaker letsel. De botten zijn broos en de klap komt harder aan.’’

Het aantal verkeersdoden sinds 2000 in de provincie Utrecht

Volledig scherm
Een op de drie Utrechters voelt zich weleens onveilig in het verkeer © Michiel van Beers

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht