Volledig scherm
Vreeland -De provincie wil de N 201 aanpassen vanwege de grote drukte op deze weg (Foto Marnix Schmidt) © Marnix Schmidt

Een station bij Loenersloot? Leuk idee, maar voorlopig toekomstmuziek, zegt de NS

Bewoners uit de dorpen bij Loenen pleiten voor de aanleg van een treinstation bij Loenersloot. De dagelijkse files op de provinciale weg N201 zijn hun een doorn in het oog.

De N201 geldt al jaren als een probleemweg. Vooral in de spits rondom de aansluitingen op de A2 staan er dagelijks duizenden automobilisten vast. 

Meerdere organisaties uit Loenen, Loenersloot en Vreeland lobbyen nu voor een andere vervoersoptie: de trein. Een nieuw station op de bestaande spoorlijn tussen Breukelen en Abcoude kan de verstopte provinciale weg ontlasten, denken ze.

In een manifest roepen de organisaties de provincie Utrecht op om werk te maken van een betere bereikbaarheid van de dorpen. ,,Voor ons als ondernemers, bewoners, maatschappelijke instellingen en sportclubs in de omgeving is een slecht ontsloten route naar de snelweg op zich al vervelend, maar het gebrek aan alternatieven voor reizen met het openbaar vervoer maakt de situatie pas echt problematisch. Deze situatie heeft effect op de leefbaarheid. De slechte bereikbaarheid maakt het bovendien lastig om medewerkers en vrijwilligers voor onze organisaties te vinden.’’

Opties

De provincie studeert momenteel op opties om de files te verminderen. Vorig jaar werd besloten om de weg niet te verbreden en het op andere manieren aan te pakken. Een adviesbureau heeft als een van de mogelijkheden de aanleg van een station geopperd.

Bewoners van de dorpen vinden dat goed een idee en vragen het provinciebestuur er serieus naar te kijken. ,,Veel mensen willen wel met de trein, maar het station in Breukelen is te ver en slecht bereikbaar’’, licht Ody Neisingh toe. Ze is een van de initiatiefnemers van het manifest. ,,Een bescheiden station bij Loenersloot kan de leefbaarheid in het gebied, dat in een uithoek van de provincie Utrecht ligt, verbeteren.’’

De bewoners pleiten voor goede busaansluitingen en fietsverbindingen. Uit een berekening van het adviesbureau kan station Loenersloot minstens evenveel treinreizigers trekken als bijvoorbeeld Bunnik, Veenendaal Centrum en Soest Zuid.

Lange adem

Navraag bij de NS leert dat de beslissing over een nieuw station een lange adem vergt. ,,Een nieuw station dat niet deel uitmaakt van een breder vervoersplan, is weinig kansrijk’’, zegt een woordvoerder ,,Aan de andere kant: elk plan voor een station heeft een startpunt.’’

De NS voert momenteel gesprekken over openbaar vervoer in 2030. Een nieuw idee kan deel gaan uitmaken van plannen over de periode rond 2040, meldt de woordvoerder.

Volledig scherm
De N201 en spoorlijn ter hoogte van Loenersloot. © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht