Volledig scherm
Burgemeester Louis Aimé Bélékou uit Kameroen praat met tolk Marjolein de Lange (met roze sjaal), Wypke Zuidweg en Marc Roosenboom. © Shody Careman

Eén vrouw genoeg voor Bélékou

Hij is zijn sjerp vergeten, maar dat maakte de ontvangst van Louis Aimé Bélékou op het gemeentehuis van Bunnik niet minder officieel. De burgemeester van Kentzou in Kameroen werd daar met alle egards ontvangen. Hij is vijf dagen is hij op bezoek om te leren en inspiratie op te doen.

Het initiatief daarvoor kwam van Wypke Zuidweg en Marc Roosenboom uit Werkhoven en de Utrechtse Karin Akkers. Die ontmoetten Bélékou toen ze in Kameroen een ontwikkelingsproject in de zorg deden.

De drie stippelden en programma uit met ontmoetingen met ambtenaren, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Het bezoek draait niet om het inzamelen van geld, maar om kennis en expertise die Bélékou hard nodig heeft om zijn gemeente te ontwikkelen: Kameroen en Kentzou zijn volop aan het vernieuwen.

Polygamie
En tijden veranderen: Bélékou is de elfde van de 17 kinderen van zijn vader, die meerdere vrouwen had. Zelf houdt het bij één echtgenote, met wie hij vijf kinderen heeft. Zijn generatie doet niet aan polygamie.

In andere opzichten is zijn stad, de 'commune de Kentzou', nog wél traditioneel. Landbouw, onderwijs en handel zijn achtergebleven. De problemen van grensstad Kentzou worden verergerd door het grote aantal vluchtelingen uit het buurland. Kentzou heeft veel jongeren, maar heeft ze weinig te bieden.

Bélékou is er echter nu al van overtuigd dat zijn bezoek aan Bunnik zal bijdragen aan een betere toekomst. Op het gemeentehuis, waar de vlag van Kameroen wapperde, werd hij officieel door het college van b en w en de gemeentesecretaris welkom geheten. "Ik vertrok als een klein burgemeestertje uit Kameroen. Nu voel ik me door deze ontvangst een belangrijk figuur." Hij ging niet met lege handen naar huis: de stichting Education for Kids schonk hem twintig gebruikte computers.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht