Volledig scherm
Sociale huurwoningen in Maarssenbroek. © Google Streetview

Eenoudergezin moet 14 jaar wachten op sociale huurwoning Stichtse Vecht

Eenoudergezinnen moeten het meeste geduld hebben voor een sociale huurwoning in Stichtse Vecht. De wachttijd voor deze groep is opgelopen naar ruim 14 jaar.

Oppositiepartij Maarssen2000 heeft het gemeentebestuur naar gedetailleerde cijfers gevraagd naar aanleiding van berichtgeving in AD Utrechts Nieuwsblad. In het eerste kwartaal van dit jaar kende Stichtse Vecht met twaalf jaar de hoogste wachttijd voor een sociale huurwoning in de regio Utrecht. 

Uit beantwoording van de vragen van Maarssen2000 blijkt dat eenoudergezinnen die in het eerste kwartaal een woning kregen toegewezen, 14,2 jaar wachttijd hadden opgebouwd. Daarna volgen alleenstaanden (13,8 jaar) en  tweepersoonshuishoudens (12,1 jaar). Gezinnen met een of meer kinderen stonden 9,5 jaar ingeschreven voordat ze de sleutels kregen.

Tot grote frustratie van woningcorporatie Portaal liggen drie bouwprojecten in Maarssen zo goed als stil. De politiek heeft de twee bouwplannen aan de Kuyperstraat en Daalse Hoek stil gelegd. Volgens het gemeentebestuur zit in de voorbereiding van 30 sociale huurwoningen aan de Haarrijnweg wel vooruitgang.

Vertraging

Op de vraag waarom sociale woningbouwprojecten vastlopen, antwoordt het gemeentebestuur dat 'omwonenden kritisch doorgaans kritisch zijn en soms op voorhand al bezorgd over de nieuwbouwontwikkeling'. ,,Een gebrek aan draagvlak vanuit de directe omgeving kan dan al snel leiden tot vertraging of zelfs vastlopen van het besluitvormingsproces.''

De gemeenteraad kan besluitvorming versnellen door duidelijk stelling in te nemen, de belangen van grote groep (onzichtbare) woningzoekenden voor ogen te houden en deze ook te belichten richting de bezorgde omwonenden, redeneert het college van burgemeester en wethouders.

Het nijpende tekort aan sociale huurwoningen in Stichtse Vecht komt dit najaar hoog op de politieke agenda. Meerdere partijen van zowel de oppositie als coalitie organiseren een raadsconferentie over het onderwerp.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht