Eenzame ouderen uit Overvecht genieten van verwendagje in De Bijenkorf

VideoEerst een lekker ontbijt met een kopje koffie, om vervolgens door de bekwame visagisten van de Bijenkorf te worden opgedirkt. Het is een gezellige donderdagochtend voor de deelnemende ouderen. En die gezelligheid, die is nogal eens ver te zoeken in hun levens. Stichting Met je Hart brengt in 25 gemeenten door het hele land kwetsbare, moeilijk te bereiken ouderen bij elkaar. Dit keer waren de ouderen uit Overvecht aan de beurt.

De stichting werd zes jaar geleden in Utrecht opgericht door Babs van Geel, met als doel eenzame (en zelfstandig wonende) ouderen meer te laten deelnemen aan de samenleving. „De groep die wij het liefst willen bereiken, zijn de ouderen die weinig tot geen sociaal contact meer hebben”, zegt Van Geel. „Ouderen die nog wel goed bij de tijd zijn, maar zijn vereenzaamd. Ze zijn soms moeilijk te bereiken, maar met behulp van bijvoorbeeld zorginstellingen en huisartsen kom je ze toch op het spoor. Die ouderen proberen we bij elkaar te brengen.”

Hartsvriendinnen

Dat het wat kan opleveren, bewijzen mevrouw Van der Heuvel (93) en mevrouw De Jager (88). Hartsvriendinnen zijn ze geworden. Al jaren woonden ze naast elkaar in Overvecht, maar pas na inmenging van Stichting Met je Hart vonden de twee senioren elkaar. Nu drinken ze dagelijks samen een kopje koffie. „Ik had helemaal niemand meer”, zegt Van der Heuvel ontroerd, terwijl ze vakkundig wordt opgemaakt. „Deze uitjes zijn voor mij zeker hoogtepunten.” Mevrouw De Jager sluit zich aan bij die woorden. „En we hebben elkaar eraan overgehouden.”

De vriendschap is volgens Van Geel een schoolvoorbeeld van wat de stichting probeert te bewerkstelligen. „Dit is ook de reden dat we het wijkgebonden houden”, legt ze uit. „Zo kunnen de deelnemers, nadat ze elkaar hebben ontmoet op een van de bijeenkomsten, gemakkelijk bij elkaar over de vloer komen. Want daar gaat het natuurlijk om, deze kwetsbare, eenzame ouderen uit hun isolement halen. De kracht van onze ontmoetingen is dat ze structureel zijn, zodat er ook daadwerkelijk contact ontstaat. Ik heb begrepen dat er zelfs al eens een liefde is ontstaan.”

EET met je hart

Vanaf begin november gaat het initiatief EET met je hart van start, waar deelnemende restaurants anderhalve maand per tafel een euro extra vragen. Met dat geld kunnen de bijeenkomsten worden georganiseerd. „Vorig jaar leverde het 30.000 euro op, geld dat we ook hard nodig hebben”, zegt Simone van der Sterren, als vrijwilliger actief voor de stichting. „We merken dat de bereidheid om mee te denken groot is, zoals vandaag ook bij De Bijenkorf. Sommige restaurants bieden ons de ruimte én een gereduceerd tarief om te helpen dit blijvend te kunnen organiseren. Wij hopen voor 1 november nog veel restaurants te kunnen werven, want samen eten is zó’n sociale gebeurtenis, daar knappen ze echt van op.”

Volledig scherm
Mevrouw Van der Heuvel wordt verwend in De Bijenkorf. © Moreno Le Loux

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht