Volledig scherm
Samuel Sanchez komt als eerste over de streep in etappe 4 van de Vuelta 2016. © photo: Cor Vos

Eerste etappe Vuelta in Utrecht wordt volgend jaar op 14 augustus verreden

De Ronde van Spanje strijkt volgend jaar vanaf 13 augustus in Utrecht neer. La Vuelta begint die donderdag met de ploegenpresentatie in de stad, gevolgd door de eerste etappe op 14 augustus vanuit Utrecht. Ook de etappes op 15 en 16 augustus zijn op Nederlands grondgebied.

De Vuelta begint met een ploegentijdrit in Utrecht. De tweede etappe gaat van Den Bosch naar Utrecht en de derde etappe heeft Breda als start- en finishplaats. ,,La Vuelta Holanda is de beste manier om onze 75ste editie te vieren”, stelt Javier Guillén, directeur van het Spaanse wielerevenement. ,,De provincies Utrecht en Brabant zijn absoluut de beste gastheer die we maar kunnen wensen.”

Mooie zomer

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht daar aan toe: ,,Het is fijn dat de datum nu bekend is waarop de Vuelta van start gaat. Samen met alle inwoners en bezoekers van Utrecht en Noord-Brabant gaan we in 2020 een mooie zomer tegemoet.” De ploegenpresentatie donderdag is op het Vredenburgplein. De renners komen vermoedelijk per bootje onder Hoog Catharijne door aanvaren, over het nu gegraven stuk Catharijnesingel.

De ploegentijdrit met start en finish bij de Jaarbeurs doet een dag later een groot deel van de stad Utrecht aan, maar slaat ook wijken over. In Utrecht-Zuid komt de ronde niet. De tweede etappe gaat van Den Bosch naar Utrecht, waarbijook de Amerongse Berg en de Grebbeberg worden beklommen. Het parcours is gericht op een massasprint op de Uithof.

De renners komen volgend jaar tijdens de tweede etappe ook door Zeist. Via de brede Amersfoortseweg van Soesterberg gaat de tocht richting De Bilt. In de betrokken provincies worden maanden van tevoren al verschillende activiteiten georganiseerd. De organisatie is inmiddels in gesprek met sportverenigingen, scholen, culturele instellingen en ondernemers om ideeën op te halen voor het internationale wielerevenement in 2020. Thema’s voor de activiteiten zijn: feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid.

34 gemeenten

De Ronde van Spanje doorkruist volgend jaar 34 Nederlandse gemeenten in drie dagen. De organisatie is in handen van de steden Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda en provincies Utrecht en Noord-Brabant. 

De komst van de start van de Ronde van Spanje (Vuelta) naar Nederland kost 14,9 miljoen euro. Daarvan moet de overheid 6,4 miljoen euro neerleggen. Het ministerie van VWS zegde eerder al een subsidie van 2,5 miljoen euro toe. Het resterende bedrag (6 miljoen euro) moet door sponsors worden bijgelegd. Hiervan is inmiddels 5,4 miljoen euro toegezegd.

Volledig scherm
Vuelta-baas Javier Guillèn (l) samen met de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht