Volledig scherm
© anp

Eerste instelling voor gok- en gameverslaafden in Zeist

Als enige zorginstelling in Nederland start Hervitas in Zeist deze maand met een behandelprogramma speciaal voor gok- en gameverslaafden. 

Het aantal gok- en gameverslaafden groeit snel. In de provincie Utrecht zijn circa 10.000 mensen verslaafd aan gokken. Het aantal gameverslaafden is nog niet in kaart gebracht, maar ook dat zijn er volgens Hervitas veel.

De gok- en gameverslaafden volgen bij Hervitas een intensieve dagbehandeling van drie weken. Hervitas denkt dat er behoefte is aan zorg die zich specifiek richt op gok- en gameverslaving. Woordvoerder Bas Brons: ,,Mensen met een gok- of gameverslaving kunnen tot nu toe alleen terecht bij instellingen waar ook drugs- en alcoholverslaafden worden behandeld. Maar mensen met een gok- of gameverslaving identificeren zich helemaal niet met mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs.’’

Speelhal

Volgens Bas Brons van Hervitas groeit het aantal verslaafden omdat de mogelijkheden voor gokken en gamen alom aanwezig zijn. ,,In Utrecht kunnen jongeren sinds kort gokken in de speelhal Gamestate en er is een groot aanbod van casino’s. De kansspelmarkt is volop in beweging, denk maar aan het wetsvoorstel om het online gokken te legaliseren. Wedden op sportwedstrijden is razend populair. Ook onder jongeren, met schuldproblematiek en relatieproblemen als gevolg.’’

De behandelstaf van Hervitas bestaat uit een psychiater, psychologen en ervaringskundige therapeuten die al jaren werken met gokverslaafden. Naast intensieve behandelmethodes zoals cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken is er veel aandacht voor de persoonlijke en directe benadering. 

Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Utrecht is meeverhuisd naar het pand van Hervitas aan de Huis ter Heideweg in Zeist. De verwachting is dat de eerste cliënten in de loop van deze maand met hun behandeltraject beginnen bij Hervitas. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht