Volledig scherm
Het eerste provinciaal lijsttrekkersdebat in De Vierstee in Maartensdijk. © Marnix Schmidt

Eerste provinciaal lijsttrekkersdebat komt langzaam op gang: ‘Waardeloos en onfatsoenlijk bestuur!’

Provinciale StatenverkiezingenDe overschrijdingen bij de Uithoflijn, de plaatsing van windturbines en de krappe woningmarkt zorgden woensdagavond in de loop van het eerste provinciaal verkiezingsdebat in Maartensdijk dan toch voor enig vuurwerk.

Aan het debat in de Maartensdijkse Vierstee namen lijsttrekkers deel van twaalf van de veertien partijen bij de statenverkiezingen op 20 maart. Alleen DENK en Forum voor Democratie ontbraken. Het debat was een initiatief van de gezamenlijke politieke partijen uit de gemeenteraad in De Bilt. Het is het eerste debat precies zes weken voor de verkiezingen en past daarmee in een prille traditie. Ook vier jaar geleden was de aftrap in de gemeente De Bilt. 

Weinig prikkelende vertoning

De eerste helft van het debat verliep aan de hand van stellingen die de partijen zelf hadden aangeleverd. Dat leidde aanvankelijk tot een weinig prikkelende vertoning. Pas toen de plaatsing van windturbines ter sprake kwam ontbrandde het debat. René Dercksen (PVV) riep op te stoppen met investeren in wat hij ‘klimaathysterie’ noemt. „De coalitie wil dat de provincie klimaatneutraal is in 2040. Het blijkt dat we 70 procent energie moeten besparen. Dat is volstrekt krankzinnig. Ik heb berekend, dan hebben we zonnepanelen nodig op een gebied, groter dan de gemeente Utrecht.”

Christen Unielijsttrekker Arne Schaddelee deed juist een appèl op gemeenten om mee te werken aan plaatsing van windturbines. „Ik woon zelf in Houten en daar hebben vier mensen er last van.” Dercksen hekelde het rendement en de subsidie die ermee gemoeid is. „Windturbines zijn een krankzinnige vorm van energie. Molens gaan niet helpen”, aldus Dercksen. „Niks doen helpt al helemaal niet”, schamperde Schaddelee.

Uithoflijn

Ook toen de miljoenenoverschrijdingen bij de Uithoflijn ter sprake kwamen, ontbrandde even het debat. Roy Luca, lijsttrekker van debutant U26Gemeenten verweet de huidige coalitie ‘waardeloos en onfatsoenlijk bestuur’ vanwege de miljoenenoverschrijdingen bij de Uithoflijn. Luca: „Hoe kan het dat er geen accountantsverklaring is afgegeven terwijl het geld voor één project geld over de balk wordt gegooid? En het gaat maar door.”

Lees hier ons hele dossier over De Uithoflijn.

Huib van Essen, lijsttrekker van coalitiepartij Groen Links, erkende ook geschrokken te zijn van de extra kosten voor de tram, maar bepleitte de onderzoeken van de accountant af te wachten. Van Essen: „De accountant kijkt ernaar. Ik ben blij dat die die diep graaft. We moeten het respect hebben af te wachten wat daar uit komt.” 

Bondje sluiten

Van Essen probeerde nog een bondje te sluiten met VVD-lijsttrekker André van Schie voor het verlagen van de maximumsnelheid op provinciale wegen in De Bilt. Die liet zich daartoe niet verleiden. „Over enkele maanden verschijnt het nieuwe Verkeers- en Vervoersplan, laten we daar even op wachten.” Waarop Van Essen zich tot de zaal richtte: „Als u wilt wachten, stem dan VVD, als u wilt dat er direct iets gebeurt GroenLinks.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht