Nieuwegein Beugels op zijgevel van flat aan de Sluyterlaan/Hildo Kropstraat om klimop te laten groeien
Foto William Hoogteyling
Volledig scherm
Nieuwegein Beugels op zijgevel van flat aan de Sluyterlaan/Hildo Kropstraat om klimop te laten groeien Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Eerste stap gezet voor groen flatgebouw in Nieuwegein

Met behulp van tien golvende buizen moet een flatgebouw in Nieuwegein een groene gevel krijgen. Het gaat om een vierhoog-flat bij de rotonde van de Sluyterslaan en de Hildo Kropstraat.

De beplanting moet om de golvende buizen aan de gevel gaan groeien.
Volledig scherm
De beplanting moet om de golvende buizen aan de gevel gaan groeien. © William Hoogteyling

De groene gevel is een samenwerkingsproject van de gemeente Nieuwegein en woningcorporatie Mitros, eigenaar van de flat. De buizen zijn aan de gevel bevestigd en lopen omhoog. Langs de buizen moet allerlei groen gaan groeien. De beplanting is vlak voor kerst in de grond gezet, waaronder Japanse blauwe regen, klimop, Duitse pijpbloem, wilde wingerd en bosdruif.

Volgens woordvoerder Xandra Feije van Nieuwegein is het de eerste groene gevel op een wooncomplex waarbij de gemeente betrokken is. Het is de bedoeling dat er meer volgen, zegt ze. „Maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. We gaan eerst kijken hoe het met deze gevel gaat.”

Energiebesparing

De eerste plantjes van de groene gevel in Nieuwegein kruipen al omhoog.
Volledig scherm
De eerste plantjes van de groene gevel in Nieuwegein kruipen al omhoog. © ad

Er zijn meerdere redenen om groene gevels te willen, stelt Feije. Ze dragen bij aan energiebesparing, geluidsdemping en schone lucht door het wegvangen van fijnstof. Door verdamping en fotosynthese houden ze bovendien het pand koel op warme dagen. Het grootste effect van gevelgroen is waarschijnlijk ’s nachts te merken. Door de beplanting loopt de temperatuur van gevels overdag minder op, waardoor ze ’s nachts minder warmte uitstralen. Dit voorkomt stedelijke hittestress.

Ook Mitros is enthousiast over deze eerste groene gevel op hun bezit in Nieuwegein. „We staan echt open voor dit initiatief”, zegt woordvoerder Sylvia Kessen.

Groene gevels zijn niet altijd een succes. Zo mislukte een project van woningcorporatie Portaal met groene gevels aan flats aan de Simplonbaan in Utrecht. De plantjes daar gingen dood. Ze moesten groeien in een substraat dat in roosters zat en stonden niet in de grond. In Nieuwegein groeit het groen wel vanuit de grond. De eerste planten kruipen daar zichtbaar al omhoog.

Het stadskantoor van Venlo heeft ook een groene gevel.
Volledig scherm
Het stadskantoor van Venlo heeft ook een groene gevel. © free

Een bijzonder voorbeeld van een groene gevel is te vinden op het nieuwe stadskantoor van Venlo. Hier zit 2.000 vierkante meter beplanting op, waarmee het de grootste groene gevel ter wereld zou zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht