Utrecht krijgt zeven snelfietsroutes.
Volledig scherm
Utrecht krijgt zeven snelfietsroutes. © ANP

Eerste stap naar snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal is gezet

De eerste snelfietsroute – tussen Utrecht en Veenendaal – is een stap dichterbij gekomen door handtekeningen van de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Veenendaal. De route is de eerste van zeven die de provincie met voorrang wil laten aanleggen. 

De andere zes snelfietsroutes in de planning zijn de routes Utrecht-Amersfoort, Utrecht-Woerden, Utrecht-IJsselstein, Amersfoort-Bunschoten/Spakenberg, Amersfoort-Hilversum en Amersfoort-Veenendaal. De provincie draagt 65 procent bij in de kosten van de fietsroutes – tot 2023 circa 40 miljoen, de gemeenten betalen 35 procent. In een later stadium volgen meer snelfietsroutes in de provincie.

Aantrekkelijker

Op de snelfietsroutes krijgen fietsers vaker dan elders voorrang op autoverkeer en gaan de verkeerslichten op de route eerder op groen. Paaltjes en andere obstakels worden verwijderd en fietspaden en fietsstroken worden verbreed en in asfalt of beton uitgevoerd. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doorfietsen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en voor woon-werkverkeer de fiets te nemen, verwacht de provincie.

Het fietspad tussen Utrecht en Veenendaal maakt ook deel uit van ‘het fietspad van de toekomst’ tussen Utrecht en Wageningen. Op dat gedeelte kunnen innovaties op fietsgebied worden ontwikkeld en toegepast. Vandaag werden in Amerongen enkele ideeën gepresenteerd, zoals zonnepanelen, slimme verkeerslichten die fietsers sneller voorrang geven, een duurzaam wegdek dat overdag energie opslaat en ’s avonds in het donker oplicht, een nieuw type fietswerkplaats en duurzame fietsen van bamboe.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht