Eerste statushouders in Houten krijgen huissleutel voor gezinshereniging
De eerste zes tijdelijke huurwoningen aan de Hoge Schaft in Houten zijn klaar. De bewoners hebben deze week de sleutel gekregen van verhuurder Viveste. Deze prefabwoningen zijn bestemd voor urgent woningzoekende gezinnen. Vijf van de woningen worden betrokken door statushouders die met hun gezin zijn herenigd.
De woningen, in delen aangevoerd over de weg, blijven hier tien jaar staan. Daarna zijn ze niet afgeschreven, maar worden ze ontmanteld om elders nog een keer opnieuw te worden opgebouwd. Nog eens negentien van deze huurwoningen worden half februari aan de Hoge Schaft opgeleverd. In twaalf van deze bij elkaar 25 woningen worden statushouders gehuisvest. De overige woningen vullen zich met andere urgent woningzoekende gezinnen in Houten.
Nijpende situatie
Viveste heeft al een paar kantoorpanden omgebouwd tot woningen, vooral voor kleine huishoudens. Deze prefabwoningen zijn volgens de verhuurder hard nodig om snel iets te kunnen doen aan de nijpende situatie op de woningmarkt voor urgent zoekende gezinnen.
De tijdelijke woningen wordt ‘uitkijkwoningen’ genoemd. Ze worden in een U-vorm geplaatst, de achterpui bestaat uit veel glas. De woonkamer wordt gesitueerd op de eerste verdieping. Bewoners kijken straks uit op een nog aan te leggen binnentuin. De woningen hebben drie slaapkamers en voldoen aan alle moderne vereisten. Het zijn volgens Viveste dan ook geen 'nood- of containerwoningen'.
Het terrein aan de Hoge Schaft is bestemd als bedrijfsterrein. Viveste heeft het in bruikleen van de gemeente gekregen. Per woning gaat het om een investering van een ton, die in tien jaar tijd moet worden terugverdiend.
Aan De Molen in Houten wordt momenteel een kantoorpand verbouwd tot een complex van 74 appartementen, die ook door Viveste te huur worden aangeboden. Hier wordt niet langer de helft toegezegd aan statushouders, zoals dat eerder wel is gebeurd bij een ander tot woningen verbouwd kantoorpand aan De Molen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het is nog geen zomer, maar nu al vrijwilligers gezocht voor sinterklaasintocht in Utrecht
Het lijkt nog ver weg, maar na een paar gemankeerde corona-edities komt Sinterklaas dit jaar weer als vanouds aan bij de Weerdsluis in Utrecht en laat hij zich toezingen op het Domplein. -
Dode gevonden in de Lek bij Culemborg
In de rivier de Lek is ter hoogte van Culemborg een dode gevonden, dat Twittert de politie zondag. -
AD Utrechts Nieuwsblad zoekt 100-jarige Utrechters!
Utrecht is jarig en dat mag gevierd worden. Op 2 juni 2022 heeft de stad precies 900 jaar stadsrechten. Voor een portretserie in deze krant zijn wij op zoek naar negen 100-jarigen: hoe zagen zij hun stad in de afgelopen jaren veranderen? En wat maakt Utrecht voor hen écht Utrechts? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
PREMIUMcolumn
Al na één periode moet Anke Klein afscheid nemen als wethouder: ‘Stank voor dankie voor Ankie’
Wijlen Jan Rot -vrede zij met hem- schreef ooit een hertaling van de Rolling Stones-klassieker Angie. In zijn bewerking werd Angie Ankie. Ankie ging vreemd met Frankie. Haar naamloze echtgenoot beklaagt zich in het lied als volgt: “Ankie, Frankie, waarom kreeg ik stank voor dankie. Ankie, Frankie, ’t is jullie schuld dat ik jankie.” -
PREMIUM
Samir was verslaafd aan inbreken, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: ‘Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht