Eerste testritten op de nieuwe trambaan tussen Utrecht en IJsselstein gaan van start, dit merk jij ervan
De eerste testritten op de nieuwe trambaan tussen Utrecht Science Park en IJsselstein Zuid gaan van start. De bouw van de nieuwe trambaan en halte in City Nieuwegein is zo goed als klaar, dus is het tijd voor de vervolgfase.
De eerste nacht, donderdag 21 april op vrijdag 22 april tussen middennacht en 06.00 uur, wordt er begonnen met het stapvoets laten rijden van twee trams. Dat wordt gedaan om te kijken of de tram voldoende ruimte heeft bij het passeren van de perrons en de masten van de bovenleiding.
Tijdelijke hinder
Het tempo wordt later opgevoerd naar de toegestane snelheid op de route. De eerste testritten worden ‘s nachts gedaan om verkeersoverlast op de Zuidstedeweg in Nieuwegein te voorkomen. Op deze kruising begeleiden verkeersregelaars de trams die in de nacht langskomen.
Tijdens zo‘n testnacht rijdt de tram tussen Zuidstedeweg - Nieuwegein Zuid, IJsselstein Zuid vier keer. Tussen de remise en Zuidstedeweg rijdt de tram acht keer over het spoor. Er wordt over de gehele tramroute van Utrecht Science Park tot en met Nieuwegein Zuid en IJsselstein Zuid getest.
Wanneer een tram in de nacht bij de overwegen passeert, gaan de knipperlichten en bellen af. Hier kunnen bewoners tijdelijk hinder van ondervinden, waarschuwt de provincie.
IJsselstein
De eerste testen verwacht de provincie in twee of drie nachten te doen. De data zijn donderdag 21 april, vrijdag 22 april en maandag 25 april. Dinsdag 26 april is nog een reserve testnacht.
De testritten worden ook op IJsselstein gereden omdat daar op het eindpunt van de lijn gekeerd kan worden. Bovendien kan zo de nieuwe wissel op de Zuidstedeweg vanuit alle rijrichtingen optimaal worden getest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zelfrijdende auto’s, razendsnelle metro en houten woontorens: zo ziet Nieuwegein er in 2042 (waarschijnlijk) uit
Zelfrijdende auto’s, een razendsnelle metro, houten flats van zeventig meter hoog, een hardlooproute door de stad en nooit meer je eigen winkeltas dragen. Verslaggever Indra Jager (27) beschrijft hoe ze over 20 jaar woont en leeft in het Nieuwegein van 2042. -
PREMIUM
Theekopjes trillen van tafel, slapen met oordoppen in: Wim (74) en Peter (68) worden gek van het verkeer
Kringen in de thee door het gedreun van de auto’s én tram 11 meter verderop. Wim Ahrend (74) uit Nieuwegein probeert al zes jaar lang iets aan de tram en autoweg pal achter zijn huis te doen. Hij schreef brieven naar de politie, gemeente, het OV-bedrijf en de provincie. En nu lijkt er eindelijk een oplossing in zicht. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Zorgen over verkeersveiligheid Meernbrug: ‘Even niet opletten en het kan zomaar misgaan’
Zo’n zevenduizend motorvoertuigen maken per dag gebruik van de route over de Meernburg in De Meern. Omwonenden maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. De wethouder acht de inrichting echter ‘voldoende veilig’ en vindt dat er geen extra maatregelen nodig zijn. De politiek legt zich er niet bij neer en gaat het kruispunt met bewoners en deskundigen nader inspecteren. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
-
PREMIUMtoen en nu
In 1965 bouwden we nog een hele wijk voor ‘cruciale Utrechters’, nu is er geen loodgieter meer te vinden
Met een gemiddelde snelheid van vijf woningen per dag, wordt er in 1965 gebouwd aan de nieuwe woonwijk Overvecht. Vijftienduizend woningwetwoningen moeten er in 1970 staan. Bedoeld voor de gewone Utrechters. Of liever gezegd, de cruciale Utrechters. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUMcolumn
Jerry was een tikje geroerd toen hij de UIT-lopers weer achter hun mentor aan zag hobbelen
Het nieuwe normaal is alweer zo normaal dat niemand het nog als nieuw ervaart. Voorspellingen als die van prinses Irene, het bomenknuffelende orakel van Doorn, dat corona een gamechanger was die de wereld voorgoed zou veranderen, zijn allemaal niet uitgekomen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht