Volledig scherm
Voor het eerst zijn afgelopen nacht drie trams van de Uithoflijn op eigen kracht door het stationsgebied van Utrecht gereden. © Projectbureau Uithoflijn

Eerste tram op eigen kracht door Utrechtse stationsgebied

Voor het eerst is een tram vannacht op eigen kracht vanuit Nieuwegein naar De Uithof gereden. Het slepen met een vrachtwagen is daarmee definitief verleden tijd.

De trams van de Uithoflijn, de nieuwe verbinding tussen het Utrechtse centrum en De Uithof, gaan vanaf deze week testrijden tussen het Jaarbeursplein en de centrumzijde van het stationsgebied. Omdat de bovenleiding nog niet gereed was, konden daar tot dit weekend nog geen trams op eigen kracht rijden. Voertuigen werden de laatste maanden dan ook door een vrachtwagen gesleept.

Vier trams tegelijk

Afgelopen nacht kon de eerste tram op eigen kracht door het stationsgebied. In totaal maakten drie trams ‘de oversteek’. ,,De komende tijd gaan ze testrijden in het stationsgebied’’, zegt een woordvoerster van projectbureau De Uithoflijn. ,,Eerst testen we de elektriciteit, zichtlijnen en seinen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we met vier trams tegelijkertijd over alle sporen gaan rijden.’’ Deze tests duren tot december.

Daarmee is een einde gekomen aan de testritten tussen De Uithof en het centrum van Utrecht. De exacte resultaten daarvan volgen op een later tijdstip. Eerder was al wel bekend dat de testritten rond gevoelige apparatuur op de Uithof zonder problemen zijn verlopen.

De nieuwe tram had eigenlijk al deze zomer moeten rijden. Door tegenvallers bij de aanleg is de verwachte volledige ingebruikname nu pas eind 2019.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht