Volledig scherm
November 2017: de nieuwe spoorbrug is net geplaatst, tussen twee bestaande bruggen in. Maandag rijdt de eerste trein erover. © ANP

Eerste trein maandag over nieuwe spoorbrug bij Utrecht

De nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht wordt in gebruik genomen. Vroeg in de ochtend van maandag 16 april rijdt de eerste trein over de brug, die november vorig jaar is geplaatst.

Om dit mogelijk te maken, ligt komend weekeinde, 14 en 15 april, het treinverkeer rond de brug stil. Dan gaat ProRail de sporen op de nieuwe brug aansluiten op het bestaande netwerk. Daarnaast wordt de beveiliging aangepast.

De NS zet bussen in tussen de stations Utrecht Centraal en Woerden. De extra reistijd bedraagt één tot drie kwartier, verwacht de NS.

Viersporig

De nieuwe brug is aangelegd naast de bestaande om spoorverdubbeling mogelijk te maken. Met de nieuwe spoorbrug wordt ook het laatste stuk van twee sporen tussen Utrecht en Woerden viersporig. Echter, nog niet meteen. Eerst moet de oude spoorbrug nog worden aangepakt.

De oude brug wordt opgehoogd, zodat de doorvaarthoogte voor de scheepvaart wordt vergroot, en de sporen worden stiller gemaakt. Volgens ProRail wordt hieraan in de herfstvakantie negen dagen en nachten gewerkt, zodat daarna alle vier sporen in gebruik kunnen worden genomen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht