Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Jerry Goossens. © Angeliek de Jonge

Eeuwig zonde als de piekenkermis zou verdwijnen

Column Jerry GoossensSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over de piekenkermis op de Maliebaan.

Quote

Kinderen zitten liever met hun telefoon op de bank te netflixen. En hun ouders zitten ieder weekeinde pulled pork te schransen en craft beer te zuipen op het zoveelste foodtruck­fes­ti­val met een woordspele­ri­ge naam

Tijdens een rondje doelloos zappen stuitte ik op een aardige filmpje van de gebroeders Anker, strafrechtadvocaten te Leeuwarden. Wim en Hans Anker, als bekend een eeneiige tweeling, vieren al zestig jaar lang iedere zomer vakantie in het Limburgse Slenaken. Onderdeel van de vakantiepret is de kermis. In het televisie-item demonstreerden de Ankers hun grijpmachinetechniek: je moest de begeerde knuffel aan het achterlijf omhoog takelen, dan had je de grootste kans op winst. Ze trokken er een ernstig gezicht bij, dat een grote vrolijkheid verried. Dat de Ankers als kermisklanten werden opgevoerd, komt omdat zij de zomerkermis in Slenaken financieel ondersteunen. Zonder de Friese Meesters van de Grijpautomaat, dol op tradities, zou er in Slenaken helemaal geen kermis meer zijn.

De kermis die elk jaar rond Pasen in het Griftpark neerstrijkt, heeft geen weldoeners. Of-ie volgend jaar terugkeert, is dan ook de vraag. De afgelopen editie werd zo slecht bezocht, dat de uitbaters voortijdig besloten hun tenten op te breken. De aanhoudende regen was daar debet aan. Maar boven het kermisbedrijf pakken zich donkere wolken samen die zich niet door een hogedrukgebiedje laten verdrijven. Het grote publiek is steeds minder te porren voor de botsauto’s, de Hully Gully en de schietkraam. Kinderen zitten liever met hun telefoon op de bank te netflixen. En hun ouders zitten ieder weekeinde pulled pork te schransen en craft beer te zuipen op het zoveelste foodtruckfestival met een woordspelerige naam.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht