Volledig scherm
. © ANP

Eigenaar Avirazorg verdacht van oplichting via Marktplaats

De 30-jarige Zeistenaar die op papier eigenaar is van de omstreden Utrechtse thuiszorgaanbieder Avirazorg, moet binnenkort voor de rechter verschijnen wegens oplichting. Abdelaziz L. zou via Marktplaats.nl spullen hebben verkocht die hij vervolgens niet leverde.

Met twee andere mannen wordt L. ervan verdacht 27 personen voor bedragen tussen de 42 en 803 euro te hebben opgelicht. Ze verkochten onder valse namen en met gebruik van nep e-mailadressen onder meer postzegelrollen, playstations en servies. De spullen werden wel betaald, maar nooit geleverd.

Twee van de drie verdachten hoorden vandaag werkstraffen tegen zich eisen van 120 en 140 uur. De rechtbank besloot de zaak tegen L. uit te stellen omdat de officier van justitie een paar dagen voor de zitting de tenlastelegging had aangepast. De rechtbank stelde dat de verdachte hier op moest kunnen reageren. Maar hij was niet aanwezig.

Onder vuur

L. nam in augustus 2018 de aandelen van Avirazorg over en is sindsdien de enige aandeelhouder en bestuurder. Zijn bedrijf ligt onder vuur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat het geen verantwoorde zorg kan bieden. Uit een rapport van de inspectie blijkt dat L. niet de touwtjes in handen heeft bij Avirazorg. De werkelijke leiding zou in handen zijn van de 29-jarige Abdennasser Rahaoui, de man die het bedrijf in 2014 oprichtte en vorig jaar overdeed aan L.

Avirazorg is inmiddels opgeheven. De inspectie doet ondertussen verwoede pogingen duidelijkheid te krijgen of de cliënten door andere zorgaanbieders worden geholpen. Omdat het bedrijf weigert informatie te verstrekken, werd onlangs al een boete van 50.000 euro opgelegd. Een nieuwe dwangsom dreigt als de zorgaanbieder niet voor 3 juni aan de inspectie laat weten aan welke aanbieder de tientallen cliënten zijn overgedragen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht