Volledig scherm
Kogelgaten in de woning aan de Beatrixstraat in Nieuwegein, februari vorig jaar. © Sem van der Wal

Eigenaar beschoten woning in Nieuwegein verdacht van heling

In de vorig jaar beschoten woning aan de Beatrixstraat in Vreeswijk (Nieuwegein) zijn tientallen gestolen spullen gevonden. Die spullen kwamen mede aan het licht door de beschieting, februari vorig jaar. Voor de eigenaar van het huis dreigt de hoogst mogelijke werkstraf van 240 uur.

De beschieting van de woning vorig jaar was voor het Openbaar Ministerie aanleiding om een al lopend onderzoek naar de man ‘op te schalen’. Naar de man liepen voor het schietincident en de vondst van een granaat bij de woning een week later, al verschillende onderzoeken voor handel in gestolen spullen. Deze bood de ‘sjacheraar’ onder meer te koop aan via Marktplaats.

Gestolen

Bij de man werden in 2016 en 2017 onder meer gestolen airbags, navigatiesystemen, autoradio’s, autosturen, laptops, tablets en beeldschermen gevonden. Dat kwam deze week naar voren tijdens een rechtszaak tegen hem. Daar kwam na de beschieting en een daarop volgende doorzoeking de vondst van tientallen verboden ‘jammers’ bij. Met deze apparaten zijn telefoonsignalen te verstoren. 

,,Verder is er in de zaak rond de geheelde spullen geen verband tussen de beschieting en de gevonden granaten”, benadrukt advocaat Floor Visser. De zaak die deze week op de rechtbank diende rond de geheelde spullen, is vooral gericht op de periode 2016-2017. 

Onderzoek

Over de beschieting en de gevonden granaat voegt Visser toe: ,,Dit onderzoek is drie maanden geleden door de politie afgerond, zonder resultaat. Wij hebben geen flauw idee wie daar achter zit.”

De man en zijn familie moesten van de burgemeester voor drie maanden hun woning uit maar dat besluit hield volgens Visser bij de rechter geen stand. Of de familie is teruggekeerd op het oude adres wil hij niet zeggen. Over twee weken hoort de verdachte welk straf hij krijgt voor de helingspraktijken. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht