Volledig scherm
De leegstand in de Burgemeester Reigerstraat duurt voort. © Foto AD

Eigenaar lege panden Reigerstraat dreigt met dichtspijkeren ‘als gemeente dwars blijft liggen’

Eigenaar Marcel Paping dreigt zijn nu vijf jaar leegstaande panden aan de Burgemeester Reigerstraat dicht te planken als de gemeente zijn bouwplan blijft dwarsbomen. ,,We praten al jaren, maar ik kan niet verder omdat een boompje in de weg staat aan de achterzijde. Dat boompje is heilig voor de gemeente. Dan zie ik geen andere uitweg dan de boel dichtplanken in verband met de veiligheid.”

Paping, eigenaar van de vier winkel- en woonpanden naast de AH, wil een in- en uitrit maken voor de parkeerkelder onder de vier panden, maar de gemeente wil hem geen vergunning verlenen. Die in- en uitrit zou moeten komen aan de Wagendwarsstraat, die achter de Burgemeester Reigerstraat ligt en vanwaaruit ook de Albert Heijn wordt bevoorraad. 

Heilig

Maar op de plek waar Paping zijn inrit heeft ingetekend, staat een boompje. ,,Dat boompje is heilig verklaard door de gemeente”, zegt Paping. ,,Maar zonder die in- en uitrit ga ik die parkeerkelder van 1,2 miljoen euro niet aanleggen. De gemeente mag de kelder ook huren, maar daar hebben ze geen belangstelling voor. Het gevolg is  dat we nu al jaren praten zonder een centimeter op te schieten. We gaan het zesde jaar in van leegstaande winkels en woningen. Niet fijn voor de buurt, maar ik kan niets doen zolang de gemeente zich zo blijft opstellen. Ooit hadden we het Gat van de Voorstraat; nu zitten we met het Gat van de Reigerstraat.

Paping wil de vier panden op de Burgemeester Reigerstraat afbreken en er vier nieuwe panden voor in de plaats bouwen met twaalf appartementen en daaronder winkelruimte. Onder de panden moet dan een parkeerkelder komen. Hij heeft de vergunningen voor zijn plan, behalve voor de inrit van de parkeerkelder vanwege de boom die ervoor staat.

‘Geen gezicht’

Winkeliers en winkelpubliek zijn de leegstand in de verder zo florerende winkelstraat ook meer dan zat.  In de lege winkelpanden zijn een kringloopwinkeltje en een atelier ingericht, maar de aanblik is allesbehalve vrolijk. ,,Dit is toch geen gezicht”, zegt Floor Brennemans. Ze komt regelmatig boodschappen doen in de Burgemeester Reigerstraat. ,,Ik vraag me al jaren af waarom er niets gebeurt. Hier heeft niemand wat aan.”

Willem Langerak van de ijzerwarenwinkel aan de Burgemeester Reigerstraat baalt er net zo hard van. ,,Dit is niet goed voor de straat. De apotheek wilde graag terugkomen in de nieuwe panden, maar die heeft nu al gekozen om verder te gaan in de vrijkomende winkel van Potten en Pannen aan de Nachtegaalstraat. Dat is zonde.”

Volledig scherm
De boom in kwestie. © AD

Langerak wierp zich vorig jaar op om als bemiddelaar te fungeren tussen de gemeente Utrecht en eigenaar Marcel Paping. ,,Ik heb erbij gezeten en mijn best gedaan, maar ik zie de oplossing voorlopig niet. Iedereen wijst naar elkaar, maar niemand neemt een besluit.”

Geen beweging

Dat er geen beweging in de zaak zit, wordt bevestigd door de reactie van de gemeente op de actuele stand van zaken. De woordvoerder verwijst naar de brief die op 5 juni naar de leden van de gemeenteraad is gestuurd. Daarin staat dat er geen medewerking wordt verleend aan het verzoek van Paping om een inrit/uitweg te maken aan de Wagendwarsstraat, de achterzijde van de panden. De verkeersveiligheid, de inrichting van de openbare ruimte, de aanwezige boom en de woonbestemming van een pand aan de Wagendwarsstraat zijn voor de gemeente redenen om niet mee te werken.

Een half jaar na dato is er nog geen enkel zicht op een oplossing. De optie van Paping, om de lege panden dicht te spijkeren, komt met de dag dichterbij. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht