Ronald van der Krogt, bewoner van de Kromme Nieuwegracht 8, laat de scheuren in de muren van zijn kelder zien aan Ton en Annet Schoonhoven van nummer 52.
Volledig scherm
Ronald van der Krogt, bewoner van de Kromme Nieuwegracht 8, laat de scheuren in de muren van zijn kelder zien aan Ton en Annet Schoonhoven van nummer 52. © Angeliek de Jonge

Eigenaren van Utrechtse werfkelders vol scheuren eisen inspectie, voordat het te laat is

De gemeente Utrecht moet voor 1 juni tientallen kelders aan de Kromme Nieuwegracht laten inspecteren. Dat eisen bewoners van de straat in de binnenstad. Ze maken zich grote zorgen over hun kelders, die onder de weg doorlopen en eindigen bij de kademuur van de gracht. 

Door het vele (zware) verkeer op de Kromme Nieuwegracht en de slechte staat van de fundering van de kademuur zitten de plafonds en muren van de werfkelders vol scheuren. De problemen zijn niet nieuw. De gemeente werkt al langer aan herstel van de kademuren langs de Oudegracht, Nieuwegracht en Kromme Nieuwegracht. Dit omvangrijk project is twee jaar geleden echter grotendeels stilgelegd vanwege verzakkingen. Onduidelijk is wanneer het werk wordt hervat. 

De bezorgdheid van de bewoners van een deel van de Kromme Nieuwegracht is toegenomen door een aantal incidenten eind vorig jaar. Bij een duikonderzoek werd een groot gat in de fundering van de Kromme Nieuwegracht aangetroffen. Eind december werd in allerijl de kelder van bewoner Ronald van der Krogt afgesloten.

Inspectieteam

Van der Krogt kreeg een dag voor kerst bezoek van een inspectieteam. Een uur nadat hij werd gebeld dat zijn kelder zou worden onderzocht, stonden de inspecteurs op de stoep. Deze vertrouwden het niet. De kelder, door de bewoner gebruikt als opslagruimte, werd tot verboden gebied verklaard. 

De sluiting bij  Van der Krogt heeft tot onrust bij omwonenden geleid in rak 22, het stuk gracht tussen het Hieronymusplantsoen en de Drift. Zij vragen zich af hoe het met de veiligheid van hun werfkelder is gesteld. 

Van der Krogt wist dat zijn kelder er slecht aan toe was. Maar begin 2019 concludeerde een constructiebureau nog dat ‘er geen risico bestaat op instabiliteit’. Uit de recente afsluiting van zijn kelder volgt volgens hem de conclusie dat ‘de kelders op de Kromme Nieuwegracht, of in ieder geval een aantal daarvan, in korte tijd verslechterd zijn en nu wel degelijk een veiligheidsrisico vormen’. 

De gemeente gaf eerder aan drie kelders binnen rak 22 te willen inspecteren. De bewoners vinden dat ‘volstrekt onvoldoende’. Zij willen dat ruim dertig kelders door een onafhankelijk bureau worden onderzocht. ,,Zodat kan worden bepaald of de situatie, ook voor de komende jaren, voor eigenaren en verkeersdeelnemers veilig is, en welke noodmaatregelen moeten worden genomen mocht dit niet het geval zijn.’’ 

Vrachtwagenverbod

Quote

Een aantal verkeers­maat­re­ge­len zijn op 10 december weer aangepast en ongedaan gemaakt, omdat blijkbaar – tegen de belofte in – voor de verbouw van het Polmans­huis een ontheffing was verleend

Ronald van der Krogt, bewoner Kromme Nieuwegracht

In een brief aan de gemeenteraad vragen de bewoners ook om duidelijkheid over de verkeersmaatregelen op de Kromme Nieuwegracht. Volgens de buurt gold aanvankelijk een vrachtwagenverbod en een aslastbeperking van twee ton. ,,Een aantal verkeersmaatregelen zijn op 10 december echter weer aangepast en ongedaan gemaakt, omdat blijkbaar voor de verbouw van het Polmanshuis een ontheffing was verleend.’’ Meerdere bouwbedrijven zouden een ontheffing hebben gekregen. ,,Dit terwijl de gemeente ons als bewoners heeft verzekerd dat geen ontheffingen worden verleend, uitgezonderd hulpverlening.’’

Het herstel van de kademuren staat eind deze maand op de agenda van de gemeenteraad. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht