Volledig scherm
Recreatie-ondernemers op het Eiland van Schalkwijk gaan samen het gebied nog meer promoten. Derde van links wethouder Herman Geerdes. © gemeente Houten

Eiland van Schalkwijk promoot zichzelf met nieuwe website

Van een agrarisch poldergebied bij Houten heeft het Eiland van Schalkwijk zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toeristisch-recreatieve trekpleister in de Kromme Rijnstreek, die door steeds meer wandel-, fiets- en kanoroutes wordt doorsneden.

Een nieuwe website en een eigen logo konden daarom niet uitblijven. Die zijn gisterochtend dan ook gepresenteerd. Dat gebeurde in eethuis Ster in de Kersentuin, in bijzijn van verantwoordelijk wethouder Herman Geerdes en verschillende ondernemers van het Eiland van Schalkwijk.

Recreatie-ondernemers in het poldergebied rond Schalkwijk, omgeven door het water van Lek, Lekkanaal en Amsterdam-Rijnkanaal, richtten afgelopen jaar de Stichting ter Promotie van het Eiland van Schalkwijk op. Zij zien samen kansen om de promotie van het gebied te versterken en daarmee het aantal bezoekers en de bestedingen op het eiland te vergroten. Sinds eind vorig jaar werken de stichting, VVV Kromme Rijnstreek en de gemeente samen bij het aan de man brengen van het eiland.

Op de nieuwe site is onder meer aandacht voor de geschiedenis van de streek, die zeker 2000 jaar terug in de tijd gaat. Onder meer de vroegere ridderhofstad in Schalkwijk en de kerken in het gebied worden beschreven. Vanzelfsprekend worden potentiële dagjesmensen op het spoor gezet van de verschillende monumentale onderdelen van de Hollandse Waterlinie die op het Eiland van Schalkwijk zijn te vinden en die weer een nieuwe bestemming krijgen. 

Parel

De grootste parel is Fort Honswijk, dat de gemeente wil laten restaureren en uiteindelijk laten beheren door een aparte stichting. Dit grote fort is aangekocht door de gemeente, die er grootse plannen mee had (als museum, voor festivals en congressen) waarmee tienduizenden bezoekers per jaar gemoeid waren. 

Hier bleek echter, dat de bewoners van het Eiland van Schalkwijk niet tegen uitbreiding van toerisme en recreatie zijn, maar dat zij wél moeite hebben met al te massale toeloop van toeristen. De gemeenteraad heeft daarop besloten pas op de plaats te maken en eerst in gesprek te gaan met de streekbewoners over concrete invulling van Honswijk.

Inmiddels heeft het Eiland van Schalkwijk, behalve horeca, wandel-, fiets- en kanoroutes, ook de Honswijkerplas, diverse bed and breakfasts en weer toegankelijk gemaakte forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht