Volledig scherm
Waarschuwingsbord voor fietsers © AD

Eind aan fietsenchaos rond het Vredenburg: nog deze maand nieuwe parkeerplekken

De gemeente Utrecht richt nog deze maand ruim honderd fietsplekken in op het Vredenburg. Die zijn onderdeel van in totaal zo’n vijfhonderd plekken in de binnenstad.

Op het Vredenburg en omgeving staan vooral in het weekeinde veel fietsen wild geparkeerd, ondanks dat de grootste fietsenstalling ter wereld om de hoek ligt. Er zijn al vele pogingen gedaan door de gemeente om de fietsenchaos te verminderen, maar ook de inwoners van Utrecht kiezen - ondanks fietsenrekken - toch voor de makkelijkste weg. Ze zetten de fietsen op de plek die het dichtst bij de locatie is waar ze moeten zijn. Gemeentewoordvoerder Judith van der Goes: ,,Met name voor kort bezoek blijft parkeren op straat populair.”

Het eerste deel van de ’s werelds grootste fietsenstalling met 7.500 plaatsen ging open in 2017. Op 19 augustus 2019 was de grote opening met een totaal van 12.500 plaatsen. Drie maanden na de opening werd al bekend gemaakt dat in een paar maanden tijd de ook ruim 12.500 plekken vol zouden zijn. Daarom zijn alternatieve stallingsplekken rondom het station hard nodig. ,,De afspraak om extra stallingscapaciteit voor fietsen te realiseren staat  omschreven in een raadsbesluit uit 2017", aldus Van der Goes.. 

Twee ton extra

Het CDA vroeg zich een jaar geleden al af wat er gebeurd was met de bijna twee ton extra die de gemeenteraad twee jaar geleden voor dit doel beschikbaar stelde. De partij diende daarom schriftelijke vragen in bij het college van b en w. Het CDA stoorde zich aan de grote hoeveelheid fietsen die kriskras in de stad werden neergezet, terwijl ruimte voor extra fietsklemmen niet werd benut. Ook ontbrak daardoor de mogelijkheid voor fietsers om hun rijwiel vast te zetten, als extra bescherming tegen diefstal. „Iedereen onderkent dat er een fietsplekkenprobleem is in de stad”, onderstreept CDA-raadslid Sander van Waveren. 

Hij ondersteunt zijn vragen met veel voorbeelden van plaatsen in de binnenstad waar naar zijn mening eenvoudig extra fietsenklemmen kunnen komen. Met name rond het Vredenburg staan duizenden fietsen kriskras door elkaar op straat. Dat probleem lijkt nu deels opgelost te gaan worden door de nieuwe plekken die hier komen. Daarvoòr worden er geen fietsrekken geplaatst, er worden fietsvakken gemaakt waarin ‘fietsaanleunrekken’ worden gezet. Deze worden ook wel ‘fietsnietjes’ genoemd. Zij moeten het omvallen van fietsen voorkomen. In de vakken is straks plek voor 110 fietsen.   

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht