Eindelijk...een stadscentrum voor de Leidsche Rijners

FOTOSERIEMet de opening van de Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn Centrum is het winkelgebied vanochtend in gebruik genomen. Rond 9.30 uur openen ook andere zaken hun deuren. Vanmiddag is de officiële opening.

Het duurt nog wel even voor de laatste bouwvakkers uit het straatbeeld zijn verdwenen. De laatste weken is hard gewerkt aan de afbouw en inrichting van de 38.000 vierkante meter aan winkels, kantoren en 760 bovengelegen woningen. Nog niet alles is helemaal klaar. Zo is de bouw van de bibliotheek zelfs nog maar pas begonnen; die is eind dit jaar klaar. Ook volgt nog meer nieuwbouw, zoals een hotel.

> Bekijk hier de foto's van de opening

De opening van Leidsche Rijn Centrum lost een belangrijke belofte aan de inmiddels bijna 80.000 Leidsche Rijners in: een eigen volwaardig stadshart. Het is de afronding van wat de afgelopen tien jaar lange tijd een hoofdpijndossier leek. De animo om volgens de eisen van de gemeente Utrecht te werken bleek onder projectontwikkelaars gering; alleen de combinatie van ASR en Vesteda bleek bereid de ruim 100 miljoen te betalen voor ontwikkeling. Daarna was herhaaldelijk sprake van uitstel van de bouw. Uiteindelijk werd het centrum wat kleiner en sneuvelden voorzieningen zoals een theater.

Volledig scherm
© AD
Het was al vroeg druk bij Leidsche Rijn Centrum
Volledig scherm
Het was al vroeg druk bij Leidsche Rijn Centrum © AD

Crisis

Precies vier jaar geleden werd de eerste paal geslagen. De ontwikkeling speelde zich midden in de financiële en economische crisis af. Illustratief voor de ontwikkeling was de prominente rol die was toebedeeld aan een vestiging van Vroom en Dreesmann als publiekstrekker.

Het warenhuis bestaat niet meer en de foodmarkt van Jumbo mag nu de rol van publieksmagneet vervullen. Voor heel Leidsche Rijn Centrum geldt nu dat er iets te beleven moet zijn: geen supermarkt waar louter levensmiddelen te koop zijn om thuis te bereiden, maar een waar ze ook bereid worden. Dat alles omzoomd met een royaal aanbod aan horeca om het verblijf aantrekkelijk te maken. Dat concept moet het online shoppen het hoofd bieden, zegt ontwikkelaar ASR.

De eerste 100 klanten krijgen een gratis jurk bij Vila
Volledig scherm
De eerste 100 klanten krijgen een gratis jurk bij Vila © AD
Er wordt hard gewerkt in Leidsche Rijn Centrum om de laatste pleinen af te maken
Volledig scherm
Er wordt hard gewerkt in Leidsche Rijn Centrum om de laatste pleinen af te maken © AD
Er wordt al direct gehandhaafd in het winkelcentrum
Volledig scherm
Er wordt al direct gehandhaafd in het winkelcentrum © AD
Kledingwinkel Jones & Jones vliegt er vol in
Volledig scherm
Kledingwinkel Jones & Jones vliegt er vol in © AD
Alles in het nieuw bij Doppio
Volledig scherm
Alles in het nieuw bij Doppio © AD
De Praagpromenade is er klaar voor. Alleen de Dixi is nog een stille getuige van de werkzaamheden
Volledig scherm
De Praagpromenade is er klaar voor. Alleen de Dixi is nog een stille getuige van de werkzaamheden © AD
Hier en daar moet nog wel wat opgeruimd worden
Volledig scherm
Hier en daar moet nog wel wat opgeruimd worden © AD
De opening van Jumbo Foodmarkt. In deze winkel komen Jumbo en La Place samen.
Volledig scherm
De opening van Jumbo Foodmarkt. In deze winkel komen Jumbo en La Place samen. © ANP
Colette Cloosterman- van Eerd (CCO) en Ralph Bertrand (Directeur Formule) tijdens de opening van Jumbo Foodmarkt. In deze winkel komen Jumbo en La Place samen.
Volledig scherm
Colette Cloosterman- van Eerd (CCO) en Ralph Bertrand (Directeur Formule) tijdens de opening van Jumbo Foodmarkt. In deze winkel komen Jumbo en La Place samen. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht