Volledig scherm
De 60-jarige Mary van Doorn zette haar verlamde man Gerard voor de tweede keer op straat, om aandacht te vragen voor de woningnood © videostill

Eindelijk: Mary die haar verlamde man op straat zette, vindt geschikt huis

Begin oktober was ze de wanhoop nabij: Mary van Doorn (60) uit Vleuten zette haar verlamde man Gerard (69) op straat om aandacht te vragen voor hun woningprobleem. En nu is er witte rook: een woningcoöperatie las haar verhaal in deze krant en vervulde hun liefste wens: een geschikt huis. „Ieder jaar hoopten we dat we onze kerstboom in een nieuw huis konden opzetten; nu is het zover!” 

„Nu hebben we alles wat we nodig hebben”, zegt Mary. „Gerard is zo blij. Dit nieuwe huis betekent dat Gerard zijn privacy terugkrijgt, dat hij na vijf jaar weer kan douchen. En wij hebben onze woonkamer terug. Vrijheid, voor ons allemaal.” 

Vijf jaar geleden viel Gerard, die onderhoudsschilder was, van een erker af. Hij raakte verlamd en kreeg er een herseninfarct bovenop, waardoor hij nu moeilijk op woorden kan komen. Zijn vrouw Mary, haar tweede partner Hans (68) en jongste zoon Lucas (18) willen niet dat hij naar een verzorgingstehuis gaat en verzorgen hem liefdevol thuis. 

Maar omdat Gerard niet meer naar boven kan, waar de badkamer zit, betekent dit ook dat hij al vijf jaar in de kleine woonkamer naar de wc gaat, wordt gewassen, slaapt en eet. Mary: „Hij kan zich vanuit zijn rolstoel bijna niet bewegen omdat het te smal is. Heel ingewikkeld voor ons als gezin.” 

In het onderste laatje

Omdat het huurhuis niet aangepast kan worden aan Gerards zorgbehoefte, is een nieuwe woning de enige oplossing. Dat bleek niet simpel. Ze kregen wel een medische urgentie voor een nieuw huis, maar die kon niet meer dan drie keer verlengd worden. De organisaties die hen konden helpen hadden na vijf jaar nog geen geschikt huis gevonden. 

Zoals Mary het toen uitlegde: „We liggen ergens in een laatje, maar waarschijnlijk in de onderste.” Na vijf jaar wist ze het niet meer en zette ze, bij wijze van statement, haar man met al zijn spullen buiten de deur. „We kunnen niet meer.” Haar actie kreeg veel aandacht: de verantwoordelijke wethouder bezocht haar, maar een huis kwam er niet meteen. 

Quote

Een benedenwo­ning, met een grote badkamer en slaapka­mers waar Gerard met zijn rolstoel vrij kan bewegen. Hij kan erin dansen!

Mary

Tot ze afgelopen week een telefoontje kreeg van woningcoöperatie Viveste: een medewerkster had haar verhaal in het AD gelezen en zich ingezet voor hun gezin. Gisteren mochten Mary en Gerard hun nieuwe stulpje, in Houten, bezoeken. „Een benedenwoning, met een grote badkamer en slaapkamers waar Gerard met zijn rolstoel vrij kan bewegen. Hij kan erin dansen!” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht