Volledig scherm
Het braakliggende terrein in de Boerenstraat. © Google Streetview

Eindelijk nieuwbouw in Culemborgse Hart van Nieuwstad

Hart van Nieuwstad, een veelbesproken gebiedje tegen het centrum van Culemborg, wordt  toch bebouwd. Nadat eerdere plannen om uiteenlopende redenen werden afgeblazen, is er nu een deal met de lokale ontwikkelaar en aannemer Van Arnhem. Die gaat vanaf begin volgend jaar aan de slag om er 29 huurwoningen neer te zetten.

De huizen komen op de plaats waar een aantal Culemborgers gemengde herinneringen aan koestert: op het thans braakliggende terrein stond immers lange tijd het politiebureau. Erachter was de brandweerkazerne, ernaast de supermarkt van Aldi. Deze drie panden verrezen in de tweede helft van de jaren 70 en werden veertig jaar later, nu tien jaar geleden, weer afgebroken. Elders in de stad kwamen en verdwenen in die periode ook meerdere scholen, een sporthal en, tegenover molen De Hoop, een postkantoor. Voor deze laatste locatie, die al zevenenhalf jaar ligt te verpieteren, is inmiddels ook een bouwplan ingediend. Er komen appartementen.

De Naeld

Zo’n bouwplan lag er al veel eerder voor het gebied. Het heette ‘De Naeld’, de historische bijnaam van een oude verbindingsstraat, en behelsde de bouw van een vierkant blok met 39 koopwoningen en -appartementen en twee winkels. Op het binnenterrein waren elementen als een boomgaard, hooibergen en een kloostertuin getekend. Die toevoegingen verwezen weer naar een eerdere periode, toen het gebied bezaaid was met boerderijen en een klooster. Op een stadsplattegrond uit 1640 werden wel 71 hooibergen geteld. De Naeld, gelanceerd in 2009, kwam nooit verder dan de tekentafel. Al snel nadat de huizen in de verkoop waren gegaan, bleek dat ze maar moeizaam aan de man konden worden gebracht. De crisis was toegeslagen en na het een tijdje te hebben aangekeken, ontbond de gemeente in 2012 het contract met de ontwikkelaar.

Het loslaten van het project De Naeld betekende de zoveelste sof voor het gebiedje. In de herfst van 2004 resulteerde politieke en maatschappelijke stampij over de plannenmakerij voor de Nieuwstad tot de gedwongen aftocht van het voltallige college. Al eerder bleken een bibliotheek, winkelgebied en parkeergarage niet haalbaar op die plek. Er was toen al heel wat geld uitgegeven aan onderzoeken. Ten langen leste legde de gemeente tijdelijk grasvelden aan op de plekken waar ooit woningen zouden komen. Ook werd het parkeerterrein opgeknapt en een speelterrein ingericht.

29 woningen

Nu gaat er eindelijk gebouwd worden. Aannemer Van Arnhem en de gemeente hebben daarvoor een plan gemaakt dat zo goed mogelijk past in de omgeving. Er komen langs de Boerenstraat en Jerusalem vier blokken met in totaal 29 grondgebonden huurwoningen met eigen parkeerplaatsen. De maandhuur ligt tussen de 850 en 920 euro. Het openbaar parkeren op de aangrenzende Mariahof blijft voorlopig gratis. Parallel met de bouw van het wijkje, wordt ook de Boerenstraat opnieuw ingericht met nieuwe en passende bomen. Dat stond pas later op de planning, maar om de overlast voor de buurt te beperken wordt dat nu naar voren geschoven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht